MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 27 oktober 2012

Ny Nordisk Mat och vägen framöver!


Måltidsgestaltning – att göra måltiden till en mötesplats för människor och upplevelser. Att färga och forma måltiden och skapa någonting som tilltalar alla sinnen samtidigt som det presenterar den nära och lokala råvaran är en väsentlig del av den nya nordiska maten och den nordiska upplevelsen av en måltid.

Nordic Food diplomacy är projektet där måltidsupplevelserna för alla sinnen skall synliggöras och stärka de nordiska ländernas unika värden både hemma och utomlands. Nordic Food diplomacy har skapat ett redskap i syftet att stärka den här ideologin och meningen är att en så kallade ”toolkitt” skall inspirera andra kockar runt om i världen till att följa den här nordiska formen av måltidsframställan.

Det Nordiska värdet i måltidssammanhang har rönt stor succé var helst det har blivit presenterat i världen och den nordiska måltiden med allt vad det innebär av sinnesupplevelser har tagit världen med storm. Den Nordiska måltiden är inte endast ett uttryck för smaker och njutningar, det är också en presentation av de nordiska värden där en ren natur och orörd vildmark avspeglas i menyn.  I dag kan vi nordbor vara stolta över vårt nordiska ursprung och med rak rygg utan åthävor skryta över vårt
kulinariska kök, ett kök som på bara några futtiga år blivit en slags gastronomisk förebild för alla andra i den gastronomiska världen.

Nordic Food Diplomacy är vägen framöver där de nordiska värden i måltidssammanhang skall pressenteras, så väl i det offentliga rummet som i mötessammanhang, på konferenser, i representationer på ambassader, och på restauranger.  Nordic Food Diplomacy som lyder under nordiska minister rådet har som syfte att ta fram underlag, koncept och verktyg i förhållande till nordiska måltider i relationsstärkande syfte, som olika organisationer kan inspireras av och anpassa till egen verksamhet.

Vill du veta mer om Ny Nordisk mat och vad det handlar om kan du gå in på deras hemsida: http://nynordiskmad.org/ eller http://www.nfd.nynordiskmad.org/ 

Den 6-7 november är det dags för den årliga Ny Nordisk mat Konferensen och i år är det Norges tur att vara värd för konferensen, den hålls på Mathallen Vulkan i Oslo och där kommer jag att vara fullt upptagen med att medverka i det mesta så det är bara att följa bloggen så håller du dig uppdaterad om vad som händer under dessa dagar.

Väl mött och Bon apettit.

Inga kommentarer: