Jag läste i dagens kolumn i Österbottens tidning en artikel skriven av en elev om skolmaten med rubriken: Billigt och bra, här säger eleven sin mening om skolmaten ur sin egen och säkert många andra elevers synvinkel. Det var bra skrivet och intressant läsning som dessutom nästan helt överensstämmer med min åsikt om skolmaten. Några få detaljer valde jag ändå lägga in en kommentar på.
Kolumnen i Österbottens tidning skriven av en Elev om skolmaten:
Billigt och bra?
"- Skolmaten är en viktig del av vår tillvaro i skolan. Det är
viktigt att den håller en god kvalitet. Det handlar trots allt om barns och
ungdomars hälsa.
I min hemkommun Kronoby där jag går i skola hör man jämnt
och ständigt att någon klagar på skolmaten. Detta är en fråga som ofta tas upp,
men inget görs åt saken. Kanske det sker något nu när vi fått nya
förtroendevalda i kommunen. Då man frågat om skolmaten i vår skola kunde
förbättras, så har svaret varit detsamma: att man inte fått några klagomål,
åtminstone inte den så kallade rätta vägen. Det beror säkert på att ingen vet
vad den rätta vägen är.
Kvaliteten på maten varierar väldigt mycket från rätt
till rätt men jag tycker att många av rätterna borde förbättras, till exempel
spenatplättarna som smakar otroligt konstgjorda och broilerbullarna som inte
smakar ett dugg av broiler och så vidare. Jag tycker skolmaten borde vara
basföda, enkel mat som barn och unga gillar. Blir det för invecklat och
annorlunda så är det många som inte ens vågar smaka på maten. Maten ska vara
närproducerad, hälsosam och utan tillsatsämnen. Halvfabrikat ska undvikas.
Var fjärde vecka får vi efterrätt i skolan, men tyvärr är
det ofta underliga krämer som få uppskattar. En frukt vore bättre. Eller så
kunde man satsa mer på helheten. Barn och ungdomar får ändå inte vara alltför
kräsna. Skolmaten skulle helst inte få kosta någonting heller. Men med tanke på
vad en portion kostar så tycker jag att kökspersonalen gör ett strålande jobb
med att svarva ihop maten.
På valdebatten som ordnades i Ådalen skola för niorna och
gymnasieeleverna var samtliga kandidater som var påplats eniga om att vi ska få
en god mat av bra kvalitet i kommunens skolor. De lovade också att man ska ta
alla klagomål och önskningar i beaktande i kommande kontrakt med olika
samarbetspartners. Det ser jag fram emot!-".
Min Kommentar:
Eleven har så rätt i det han skriver om att skolmaten är en viktig del av elevernas
tillvaro i skolan. Och att det är viktigt att den håller en god kvalitet för
det handlar ju som eleven nämner trots allt om barn och ungdomars hälsa. Så får
man inte heller glömma att det är inte bara i Kronoby som ängslan och
bitterheten över dålig skolmat existerar, den är ett nationellt problem.
Hur kan man då
råda bot på det här? Egentligen är det ganska så enkelt, börja klaga mera och
högljutt. Kräva det man har rätt till. Det har trots allt tillkommit en del nya
regler och föreskrifter om skolmaten som redan är i kraft, dessa regler bör
skolorna redan veta om och tillämpa och som elev har man möjligheten att
efterfråga dessa och kräva att de följs.
Så till det här
med att kökspersonalen gör ett strålande arbete, Anton skriver: citat, ”Med
tanke på vad en portion kostar så tycker jag att kökspersonalen gör ett
strålande jobb med att svarva ihop maten” citat slut.
Kära läsare,
Anton har nog så rätt i det han konstaterar men jag vill gå steget längre och
tala i klartext: Visst gör det ett strålande arbete, om man nu kan tala om att
det är ett strålande arbete att öppna kartonger och lägga upp varorna i formar
för att sedan värma dem enligt anvisningarna på förpackningen, eller röra ihop
en kräm från en påse, jag kallar det inte för strålande, till och med en 5
åring klarar av det momentet minst lika bra. Strålande blir köksornas arbete
den dagen de får ta sitt yrke på allvar och visa vad de kan genom av att
hantera riktiga råvaror. Strålande blir det också först den dagen när köksorna
får börja använda köksknivarna igen till annat än att bara öppna kartongerna
med hel och halvfabrikat, det råder det inga som helst tvivel om.
Anton har också
så rätt i det att maten borde vara basföda, enkel mat som barn och unga gillar,
invecklad och annorlunda mat är man skeptisk till det håller jag också
fullständigt med om. Husmanskosten på gammalt hederligt vis tillredd och utan
krusiduller, vart har den tagit vägen? Och måltidsfostran, ett vackert och
effektiv ord, vad har hänt med den på skolan? måltidsfostran skall vara
inkluderad i skolmåltiden står det klart och tydligt i skollagen, men är den
det? I dag när så många kockar, köksmästare, gastronomer, livsstilsforskare,
kostrådgivare, näringsterapeuter och personer i livsmedelskedjan talar varmt
och helhjärtat om äkta råvaror, närodlat
och framför allt om Nordiska råvaror så tycker man att även skolornas
kök borde tillhöra den här gemenskapen, speciellt ännu till när den Nordiska
maten med sina råvaror fått en mycket framträdande roll och hög status och allt
delvist tack vare många kockars medverkan men fram för allt genom projekt som
Ny Nordisk Mat, Barn och mat, initierade av Nordiska ministerrådet.
Ingen och av alla
de som ännu ids läsa skriverierna och debatterna om skolmaten är någon nöjd med
situationen, och man har tyvärr sällat sig till det faktum att så här är det nu
bara, man har helt enkelt slutat bry sig och man kan ju undra vad är det för
slags signaler vi ger våra barn och ungdomar när vi vuxna inte bryr oss om vad
vi stoppar i våra barn och ungdomar längre?
Det är dags för
både politiker och skolkök att sätta sig ner och tänka över situationen och
planerna för framtiden och samtidigt komma ihåg att det är en investering i
framtiden om man satsar på skolmåltiden med att göra det rent, friskt, enkelt
och etiskt, nyckelord som man vill föra fram i Ny Nordisk Mat. Skolmaten går
ingen god eller hälsosam framtid till möte om den förblir ett hel eller
halvfabrikat och jag vågar påstå att ingen köksa känner sig nöjd med att endast
behöva öppna kartonger, det är rent ut sagt förnedrande för dem behöva göra det
med den utbildning de ändå har.
Låt köksorna få
visa vad de kan och ge dem arbetsglädjen tillbaka, då kan vi börja tala om ett
strålande utfört arbete, ett arbete de dessutom har all anledning att vara
stolta över. Kartongmat är ingenting att vara stolt över det är förnedrande
och lindrigt sagt ett hån mot både
kökspersonal och elever. Det är sorgligt att man ännu skall behöva bråka om
skolmaten men det är glädjande att Elever som Anton vågar stiga fram och säga
sin mening. Fint Anton.
2 kommentarer:
Ser att du gillar havtornspulver och förstått hur nyttigt det är. Vill du beställa mera så gå in på min sida.
Vänligen Fredrik
www.larssens.se
Tack Fredrik för din kommentar, skulle gärna införskaffa havtornspulver även från Sverige men då jag har goda etablerade kontakter till mitt hemland Finland, så ser jag ingen anledning att ändra på det. Men Tack i alla fall. Mvh: Christian.
Skicka en kommentar