torsdag 27 december 2012

Med lidenskap till mögel...


Auraosten

-En ost som med lidenskap till mögel har en pregnant karaktär
opportunistisk framtoning och sober smak, en helt suvären ost.-

Blåmögelosten har en lång tradition. Det berättas att Eino Leino trivdes gott tillsammans med rödvin och auraosten som sällskap. Enligt en allmänt godkänd uppfattning lär Kejsaren Karl den store ha blivit bjuden på en blåmögel ost, (roquefort) av munkarna i Meauxé, byn Roquefort, han smakade på osten och det berättas att han lär ha grävt ut mögel partiklarna ur osten med sin dolk, och trots den stora misstron till osten blev den senare hans största favorit. Året var 790. Några hundratals år senare, på 1400 talet blir kungen Karl den VII så förtjust i osten att han deklarerar roquefortosten som patenterad specifikt för orten, genom en förordning, byn Roquefort blir på så vis blåmögelostens hemvist.

I Finland försökte man för första gången att laga blåmögel ost på 1920- talet, och den finska njutningens och delikatessens historia skrevs år 1935, då man i Åbo började tillverka blåmögelosten - Aura. Maurits Rasmussen en dansk ostmästare, som älskade Finland med sina tusen sjöar och storslagna skogar, bosatte sig här och hade en betydande roll som auraostens skapare och fader. Numera förvaltar Valio patentet till osten och har den i sitt egna sortiment. Auraosten lagras i 6 veckor var efter den går ut på den öppna marknaden och det till stor förtjusning för många. År 1997 fick auraosten sin storebroder, Aura Gold, den är i princip den samma osten men har genomgått en längre lagring (12 veckor) och har därigenom fått en ännu kraftigare smak.

Aura ost och pepparkaka, tillsammans med ett gott portvin är en trogen klassiker under julen. Ostens sobra smak och suveräna fyllighet stämmer väl överens med pepparkakans sötma och kryddighet och skänker stimulerande signaler från gommen till hjärnan som en slags julhälsning. Det finns en hel del godsaker som passar väl ihop med auraosten, gravad lax och auraost är en lyckad kombination: Blanda 1-2 msk grädde eller smetana med ½ dl auraost till en bredbar smet, skiva några tunna skivor av gravlax och lägg dem på plastfolie att ligga så att det överlappar varandra. Bred över auraostmassan och rulla ihop gravlaxen i plastfolien till en tjock cigarr. Lägg i frysen för ca 1-2 timmar, varefter du tar paketet ut och skivar upp laxen i lagom tjocka skivor. Det här är någonting som kunde passa både till julbordet och nyårsfirandet.

Eller vad sägs om en Auraost Tiramisu.

-Desseren som med en italiensk uppstudsighet, ostens karaktär,
måttlighet, och en determinerad smak, tyglar allt temperament.

2 st äggulor
4 msk strösocker
2 msk amaretto eller Marsalavin, går även med konjak eller annan likör.
100 gr Mascarpone
100 gr Aura ost
2 dl vispad grädde
12 st Savoiard kex (Italienska söta kex) eller sockerkaka skuren i tunna skivor.
1,5 dl starkt kaffe
2 msk kakao

1: Tag fram en pajform som passar, ca 15-20 cm, eller större. Tiramisun flyter inte ut så man kan använda en större form om man vill

2: lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och smidig smet. Tillsätt mascarponen, vispgrädden och auraosten tillsammans med alkoholen och rör om till en jämn blandningen.

3: Brygg kaffet, häll det i en djup skål som det är lätt att doppa hela kexet i. Doppa inte hela kexet bara undersidan av kexet. Det skall inte bli genomblöta, kexen suger snabbt åt sig vätskan.

4: Lägg de 6 första kexen på botten av formen. Bred ut hälften av mascarpone-ost smeten ovanpå. Sikta över hälften av kakaon. Lägg på det sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarpone-ost smeten. Låt stå i kylskåpet till serveringen. minst 1 timme men gärna längre.

Tiramisu, är en dessert ursprungligen från Italien, Toscana och Firenze. Den görs traditionellt på kex, expresso kaffe, ägg, socker, marsalavin, kakao och Mascarpone.

Tiramisu översatt från Italienska till Svenska tolkas som " dra mig upp". Och i meningen "pigga mig upp" eller ännu mera bildligt sagt "gör mig gladare och mindre ledsen" har den blivit en klassiker på det italienska dessertbordet, en dessert som dessutom funnit vägen in till det nordiska matbordet.

2 kommentarer:

Voisula sa...

Hyvää Uutta Vuotta 2013!

Christian Tikkanen sa...

Kiitos sitä samaa sinullekin, oikein hyvää ja maukasta vuotta 2013.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen