lördag 30 juni 2012

Hjulångaren och Restaurangen med historiskt sus!

Den 2 augusti 1856 blev hjulångaren Skibladner satt i trafik. Sedan dess har skeppet hela tiden varit i trafik på Mjösa ( Norges längsta och största insjö) mellan Eidsvoll och Lillehamar. Skeppet är i dag först och främst ett turistskepp och gör det möjligt för det resande att uppleva Mjösa-landskapet så som det bör upplevas,- från sjösidan. Även om skeppet skovlar sig fram i en ganska så bra fart tar turen självsagt längre tid än med tåg eller bil, vilket också det gör att du har bättre tid till att suga in alla intryck från Norges storslagna natur och samtidigt se på skeppets alla blank putsade detaljer.

Genom mera än 150 år har pyntade och förväntansfulla passagerare strömmat över landgången och hälsats välkommen av en leende besättning. I en värld av mässing, sammet och mahogny - till ljudet av våg skvalp och skovel slag har man intagit en välsmakande måltid. Man umgås med varandra och stämningen är lindrigt sagt euforisk. Ett antal timmar senare blir den samma landgången passerad av nöjda och glada gäster och man är ett minne rikare för livet.

Skeppets restaurang är välkänt för sin goda mat och den exklusiva servicen, ingen fine dinning precis, vilket den heller inte skall vara, men ändå med en stämningsmättad och lustfylld atmosfär som bidrar till att göra den enkla måltiden av Norsk traditionsmat till en verklig festmåltid och väl så det. Jag vill rikta ett stort tack till hela personalen på skeppet för sin gästfrihet och för den ytterst goda mat vi blev bjuda i den vackra och historiska matsalongen. Hit återvänder vi absolut flera gånger. 




 





Bon appetit

torsdag 28 juni 2012

Sunt eller osunt, det är frågan! Forskning slår larm.


Att äta sunt kan vara invecklat men bör inte vara svårt!

Forskare slår larm om riskerna med för proteinrik kost och lite kolhydrater, det ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke visar en ny svensk-amerikansk studie. Studien är en av det största vetenskapliga undersökningar man hittills gjort om de långsiktiga effekterna av en låg kolhydratdiet.

Om man vill gå ner i vikt skall man inte okritiskt stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat och kasta sig över trend och modedieter som Atkins och LCHF. Man måste också tänka på det långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olav Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

I undersökningen har Adami tillsammans med sina amerikanska kollegor undersökt matvanor och livsstil hos 44 000 svenska kvinnor under åren 1991-92. Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt och nu 15 år senare har man kunnat konstatera att risken för att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökar i takt med att man håller nere med kolhydrater och äter mera protein. 1270 fall av hjärt-sjukdom och stroke inträffade bland de undersökta kvinnorna under den här 15 års perioden. Det ledde till 4-5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10 000 kvinnor och år. Man löper alltså en mycket stor risk för att drabbas av hjärtsjukdom och stroke om man äter på det här viset över en längre period. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel konstaterar Adami.

En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket. Rött kött kan öka risken för både stroke och cancer. Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi  på Karolinska institutet, ser en klar röd tråd i det senaste årens koststudier: Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det rekommenderas att man drar ned på de "snabba" kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel. 


Jag har också alltid sagt att det skall vara måtta med allt. Att äta sunt innebär inte att man skall kasta sig ut i olika kosthåll eller extremdieter. Ett sunt kosthåll innebär, regelbundna måltider till regelbundna tider, varierad kost med inslag från hela kostpyramiden och att man använder sunt bondförnuft.  Man kan inte äta sig frisk med en diet där de extrema förhållandena är avsiktliga, man kanske tror det men man gör sig själv och andra en björntjänst. 

Bon appetit


torsdag 21 juni 2012

Midsommarlaxen, en snabb variant

Halstrad lax med en pasta sallad
Kryddad med rabarber, jordgubbar
spröda morötter, örter och gräslöks-
dressing. 12 minuter tills rätten är klar

Ingredienser: En bit lax, (120 gram) 1 st rabarber stjälk, ( Allra helst en spröd och liten, inte tjockare än lillfingret) 1-2 st jordgubbar, en liten bunt gräslök, några tunna skivor hyvlad rå morot, 1 msk olja,
1 tsk soja och ½ tsk socker, saften av en citron och några färska örter till.

Lägg laxen på grillen eller i en het stekpanna med ytterst lite fett, Låt laxbiten bli ordentligt stekt på alla sidor och stek skinnsidan till sist så att du får en knaprig och spröd yta på skinnet, det gör att det blir gott att även äta upp just skinnet.

Koka en portion pasta, typ Penne rigato, eller annan pasta du föredrar. Under tiden pastan kokar hyvlar du några tunna skivor av en spröd morot, skalar rabarbern och gör likadant med den, samt skär jordgubben i klyftor.

När laxen är färdig lyfter du upp den på hushållspapper att rinna av och vila en liten stund. Pannan du stekte fisken i häller du nu ca 1 msk olja i och klipper gräslöken fint i oljan samt tillsätter både sojan och sockret under omrörning, ta av värmen och gå över till att sila pastan från vattnet. Häll pastan upp i stekpannan och låt den få en snabb uppvärmning. Lägg upp på tallrik som på bilden och montera i alla de olika råvarorna som den hyvlade moroten, rabarbern, jordgubbarna och örterna, Häll till sist citronsaft över fisken och servera genast.

En måltid med nordiska råvaror och kända sommarsmaker
Bon appetit

och ännu en gång en glad och god midsommar.

lördag 9 juni 2012

Nordisk meny

Halstrad röding, nypotatis i gräslökssmör och vininkokt tomat
med granskott och ängssyra. © ct.

Gravad rostbiff med confiterad äggula, blåmögelostroyal och
rönnbärsgele med färska örter och syrad rödbeta. © ct.

Pannbiff a la Hakadal. Rostad ost på Norwegia lagerost
pannstekt lök och hovmästarsås. © ct.
Creme kinuski på rabarber och harsyra
© ct.
Recepten fås på begäran

Bon appetit




fredag 8 juni 2012

Lax inflätad torsk.



Lax inflätad torsk, morotspuré och blomkål-
rotselleri pytt samt en nordisk skaldjur-sofrito 

-Den inflätade laxen gör du så här:  använd stjärtändan av filen, det samma gör du även med torskfilen. Skär ett avlångt snitt längsmed hela filen, gör tre snitt på både laxen och torsken, men skär ändå inte helt ut till ändan av fileerna. Meningen är att dina fileer skall gå att flätas ihop som en bullalängd och att de sitter ihop.
Stek laxflätorna i stekpanna med lite smör tills det är vackert gyllene.

-Koka några morötter tills det är genom mjuka, kör dem därefter i en bländer tillsammans med 2 msk smör, tills det blir en len och mjuk smet, salta och peppra samt smaka av.

-Skär några mindre knippen blomkål och en skalad rotselleri i små bitar, stek dem hastigt i stekpanna, salta och peppra och servera genast med den stekta fisken.
-Skölj ur stekpannan efter att både fisken och rotsakerna blivit stekta, ta till vara skyn och häll den i en kastrull. Tillsätt 1 dl skaldjurfond ( Den du har kokat själv och sparat i frys...) 2 msk citronsaft, 1 tsk socker, finskuren dill och gräslök. Låt koka tills halva mängden återstår, vispa i 1 msk smör och 1 msk finhackade räkor eller kräftstjärtar. Servera hela anrättningen som på bilden ovan.

Bon appetit

söndag 3 juni 2012

KORTREST MAT!

      


 


Bland konsumenterna finns idag en allmän utveckling mot att efterfråga hälsosamma produkter som är miljövänliga och bidrar till en hållbar utveckling. Man söker alternativ till mat som rest över hela jordklotet, besprutats för att klara transporten samt lagrats i månader. Bondens egen marknad är ett svar på denna efterfrågan! Det som utmärker bondens egen marknad här i Norge är att alla produkter har kommit från gårdar som ligger nära marknadsplatsen.

Luften är full av spännande dofter från nybakat bröd och färska grönsaker. Bland torgstånden trängs kunder som handlar och diskuterar odling och djurhållning med lantbrukare, som själva producerat det som säljs! Kunderna strosar omkring i havet av färger och får smaka lokala specialiteter som inte längre kan hittas i dagligvaruhandeln. Varorna som säljs på marknaden är garanterat de färskaste man kan få tag på, ofta skördade samma dag och med minimalt reseavstånd! Det är kortrest mat jag talar om.

I Norge är kravet på Lokal mat förenligt med alla det samma kraven man ställer till god hygien, säkerhet och kvalitet. Dessa krav är att råvaran skall vara lokal och dessutom spårbar så långt det praktiskt är möjligt. Förädlingen skall ha ett hantverksmässigt utförande och fram för allt vara präglat av småskalighet, och att producenterna själva står för försäljningen vid det olika marknader som Organisationen " Bondens marked"  ordnar runt om i landet.

Dessa krav ställer Organisationen och livsmedelstillsynen gemensamt för att säkerställa det att du som kund skall få en så unik råvara som möjligt, där upprinnelse, kvalitet och smak står i centrum. Köttet kommer från egna djur i lokalmiljön, bären är plockade av bonden själv och brödet är bakat i den egna ugnen. Och just därför att det är bonden själv som står för försäljningen till dig är det att du kan få all den information du önskar dig om produkten.

I Norge har man insett att bönderna och den lokala maten, den kortresta maten är livsnerven för ett bärkraftigt lokalsamfund och att det är en viktig del av den Norska identiteten. Jag skulle så innerligt önska att man även i Finland lärde sig bättre förstå böndernas viktiga roll i det här sammanhanget och att man i både stat och kommun insåg vikten av att bevara den egna lokala identiteten och maten, för det är man i Finland mycket dåliga på ännu i denna dag som är, visserligen talar man om det några dagar i året i landets huvudstad, men vad med resten av det åtminstone 360 dagarna av året som återstår då? Ska vi glömma dem. I Norge är bondens marknad och den kortresta maten ett nationellt fenomen som återkommer en gång i veckan det är en folkrörelse som bidrar till att hålla den nära, lokala och egna identiteten vid liv, någonting som kunde vara en eftersträvansvärd modell även för Finland.


Bon appetit


lördag 2 juni 2012

Matturistens klagan...

Att vara en matturist är inte någonting nytt, tvärtom. Vart än vi människor rest frambringar maten alltid en del både goda och säkert också dåliga minnen. När man talar om matturister brukar man benämna dem som människor som skaffar sig unika och minnesvärda måltidsupplevelser runt omkring i världen, människor som i första hand har måltiden och smaken som det främsta målet. Även om destinationen och den speciella platsen har en viss betydelse för upplevelsen är det ändå alltid den där speciella, lite unika, utom det vanliga varande atmosfären man söker som matturist, det är den där absoluta måltidsupplevelsen och kanske nya smaker man vill uppleva. På senare tid har även ett relativt nytt fenomen dykt upp på matturistens agenda, en så kallade "food hopping" vilket innebär att man äter måltidens olika delar på olika restauranger, dvs: förrätten, varmrätten och efterätten på tre olika restauranger. För mig känns det som ett litet stressmoment veta att jag skall tillbringa kvällen på tre olika restauranger, och för att inte tala om alla de som tänkt sig på en middag med minst 5 eller sju rätter, det blir liksom ett himla springande i både gränder och kvarter...

Nej, jag är kanske gammalmodig och lite ingrodd i mina måltidsvanor men jag tror ändå att vi bör tänka på food hopping, (i positiv anda), ur ett lite annat perspektiv än just det där att behöva raita runt omkring i en hel by för att göra måltidsupplevelsen total. Jag menar att vi kanske behöver tänka på food hopping som ett helhetsprogram i en enda restaurangupplevelse, dvs, låta restaurangen bjuda på tre, fyra eller sju rätter med spännande råvaror och smaker från vitt skilda håll. Vad med den så kända nordiska smaken, tänk er den här situationen där någon restaurang bjöd dig som måltidsgäst på en unik smakresa genom hela norden, förrätten från Island, varmrätten från Danmark och efterätten från Finland och där du som gäst skulle få vara med på den resan just som den matturist du är och få den måltidsresan bekräftad genom den totala måltidsupplevelsen, det om något hade varit någonting av en bedrift för dagens restauranger, en verklig utmaning vill jag påstå, en utmaning som dessutom hade präglat många kök till att bli ännu bättre i sin måltidsframställning och samhälls och kulturkunskap.

Nuförtiden omges vi av en massa restauranger både ute på landet och i staden, vi får ständigt nya impulser från när och fjärran, vi är fängslade av olika trender och skapar också ständigt nya och restaurangerna är inte sena det heller att följa allt detta. Trenden Food hopping tror jag skulle kunna bli ett verkligt fenomen om man tog det till sig i den form  jag just beskrivit. Jag tror att det skulle ge en mera fullständig och i alla avseenden unikare måltidsupplevelse för dig och mig om restaurangerna kunde bjuda på en verklig måltidsresa i det ena och samma rummet, i alla fall skulle det vara en stor utmaning, och om det är någonting som vi i restaurangbranschen gillar högst av allt, så är det just utmaningar. En uppmuntran till alla måltidsskapare torde vara att göra mera för det egna och nära och också göra måltidsgästerna till muntra matturister i den egna närregionen.

Bo Hagström har sagt om sig själv och om det många resorna i Italien i programmet solens mat följande: Jag erkänner direkt: jag är matturist! Jag reser i smakernas och dofternas värld. Här heter vägarna vin, olivolja, ost, skinka och bröd. Mina monument är fåraherdar, vinbönder, olivplockare och en gammal mamma i köket. Och souvenirerna jag bär med mig hem är doftminnen och smakupplevelser i både tid och rum; här finns människornas historia, och här finns alla platsers innersta väsen, geografin och klimatet. På mina resor är det maten som guidar; maten som bär traditioner och identitet; maten som är språket, blodet och jorden.

Och jag inflikar direkt, detta är också i allra högsta grad identifierbart med den Nordiska maten, vi byter bara ut vinet med ölet, olivoljan med rypsoljan och vinbönderna med den vanliga bonden och så låter vi den gamla mamman vara den samma, kan det bli bättre, knappast, man behöver inte resa jorden runt för att finna det unika och bästa, det räcker med att vi blickar runt omkring oss och så är det restaurangernas och kockarnas plikt förverkliga den här drömmen, inte sant?


Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen