fredag 27 juli 2012

Fisk, sol och sommar





"Det går en vind över vindens ängar" en svag och mild bris drar över oss medan solstrålarna leker titut i vågsvallet från båten vi färdas i. En blandning av hav, salt och tång blandas till en doftkaskad som går igenom våra näsor, luktorganet som kan registrera mer än 6000 olika aromer blir tillfälligt förlamat av den här sommriga havslukten.

Det är inte många dofter som kan jämföras, om ens någon alls, med havets egna dofter, egentligen så är det en omöjlighet att besjkriva det för andra, det bör nästan upplevas i elementet självt. Doften av hav, salt och tång signalerar ro och harmoni lika mycket som spänning och äventyr. En dag på sjön eller havet kan bota många människor, man sköljer så att säga av sig all stress man samlat på sig under en dag, man blir som en ny människa, helare och friskare till själen.

Det är inte bara den själsliga lyckan man får tillfredsställd vid havet, här får också gommen sitt lystmäte och det genom alla det kulinariska läckerheter som havet bjuder på. Gastronomiska pärlor räknar jag dem till, havets silver och guld. I Finländska farvatten norr om kvarken kan vi inte skryta över att ha så många olika havsfrukter att bjuda på, nej, men det några få vi har är ändå mer en väl värda att få ett gastronomisk omnämnande även i det högsta kretsar. Sik, Abborre, Gös, Brax, Lake, Strömming, Gädda, Mört, Siklöja och Lax är alla fiskar som utan omsvep hör det goda matbordet till.

Tänk dig själv en sommardag med en svag och varm bris över havet och en sol som steker klipporna, du har några nyfångade strömmingar du bara rensar och sköljer i havsvattnet, steker dem lätt i smör, klipper i en lagom mängd dill och äter dem med kokad nypotatis, kan du få någon bättre smak på sommaren en så. Eller att på en stormig och kulen sommardag sitta vid braselden och avnjuta några
på förhand rensade abborrar som du bara rakt av lindar in i vått papper och slänger på braselden och låter lågorna slicka pappret tills det nästan förkolnat och fisken blivit så där både lagom rökt och stekt i det våta papperspaketet, tankarna flyr in i en annan dimmension och man surfar på den havsvåg som stormen fört med sig, en indre ro och harmoni framträder ur dimmorna vid horisonten. Gott folk fisk är gott och ännu godare blir den om den är färsk och framför allt lokal. Vi har värdefulla fiskar i våra farvatten, fiskar som våra förfäder överlevt på i århundraden.

Mina gastronomiska pärlor blev den här gången, -Panerad siklöja med syltad gurka och säsongens primörer. -Flätad Gös med Sandefjordsmör, picklade morötter och rödbetor. -Abborr omelett a la Pörkenäs och en sik i braskappa med en somrig sallad bestående av rädisor, sockerärter, tomater, gurka, paprika, några små knippen blancherad blomkål och broccoli samt en dressing på rypsolja, vinäger och lite soya. Sommarsmaker när det är som bäst, slå det om ni kan mina  vänner. God fortsättning på sommaren och simma lugnt.


Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen