MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 28 februari 2013

Efterrätt: Finlands nationalfågel, Sångsvan.

Här följer ett av det utlovade recepten för Middag för två



Efterrätt:
Suomen joutsen
Finlands nationalfågel: Sångsvan med hallonglass
och rödvinbärskompott


Gör så här: 

Vispa 2 st äggvitor med ½ dl florsocker till hårt och fast marängskum. Spritsa ut "vingar på en svan, och kom ihåg att göra den andra vingen spegelvänd, ett bra sätt är att med blyerts rita på avigsidan av smörpappret en modell som du sedan spritsar marängmassan innanför. Gör också ett ordentligt antal "svanhalsar" för i av den händelse att de går av så har du några extra att ta till, halsarna gör du helt enkelt så att du spritsar ut en lagom lång rak linje med en liten böjning på slutet, dvs det skall se ut som en promenadkäpp i miniatyr...

Svankonstruktionen kan sedan användas till en hel del olika desserter, jag har för min del valt att låta en boll hallonglass bilda själva svankroppen och sedan har jag klistrat fast vingar och hals med lite vispad grädde. Som spegel använde jag blåbärssås, dels för att de är vackert med den kontrasten men mest av allt för att det symboliserar vattnet svanen flyter på och självklart även de Finländska färgerna blått och vitt. Vad mera man sedan vill dekorera upp efterrätten med är upp till var och en, här har fantasin inga gränser. Lycka till!

Bon appetit

Inga kommentarer: