Här följer ett av det utlovade recepten för Middag för två
Efterrätt:
Suomen joutsen
Finlands nationalfågel: Sångsvan med hallonglass
och rödvinbärskompott
Gör så här:
Vispa 2 st äggvitor med ½ dl florsocker till hårt och fast marängskum. Spritsa ut "vingar på en svan, och kom ihåg att göra den andra vingen spegelvänd, ett bra sätt är att med blyerts rita på avigsidan av smörpappret en modell som du sedan spritsar marängmassan innanför. Gör också ett ordentligt antal "svanhalsar" för i av den händelse att de går av så har du några extra att ta till, halsarna gör du helt enkelt så att du spritsar ut en lagom lång rak linje med en liten böjning på slutet, dvs det skall se ut som en promenadkäpp i miniatyr...
Svankonstruktionen kan sedan användas till en hel del olika desserter, jag har för min del valt att låta en boll hallonglass bilda själva svankroppen och sedan har jag klistrat fast vingar och hals med lite vispad grädde. Som spegel använde jag blåbärssås, dels för att de är vackert med den kontrasten men mest av allt för att det symboliserar vattnet svanen flyter på och självklart även de Finländska färgerna blått och vitt. Vad mera man sedan vill dekorera upp efterrätten med är upp till var och en, här har fantasin inga gränser. Lycka till!
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar