MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 7 februari 2013

Rendjursfilé på mitt vis


Samefolkets dag den 6 februari firades över hela norden på många olika vis. Här i Norge och speciellt i Oslo firades den här dagen med en hel del måltidsrelaterade inslag. I Mathallen Oslo var det full aktivitet bland kockar, Leverantörer och Samer, Samernas bästa råvara, rendjuret var representerat i alla olika tänkbara former och varianter. Under hela januari hade man chansen att delta i en recepttävling där rendjur var basråvaran och där kreativitet, innovation och kärleken till matlagningen var det centrala nyckelorden för tävlingen. Ett tjugotal recept hade delgivits en domarpanel bestående av den Norska Lantbruks och matministern Trygve Slagsvold Vedum, Direktören för reseliv och kultur i huvudorganisationen Virke, Hilde Solheim, Anette Fjelleng Hansen Verksamhetsledaren för Matprat Norge och Mathallens egna marknadschef Frode Rönne Malmo, av dessa 20 plockades tre finalister ut för att få duellera om den ärbara titeln årets bästa rendjursrätt i Norden. 

Finalisterna var: Anette Merete Langeland med rätten Anettes Fjellrosa, Jan Ivar Nykvist, Butikschef på Mathallens butik Stangeriet med rätten Lihkku Beivvin, och jag som Kökschef från den Finländska Ambassaden i Oslo med rätten smördegsinbakad renfile, rotsakspytt och rödvinssås. Alla tre finalister lika värdiga vinnare enligt domarpanelen. Och vinnaren med årets bästa rendjursrätt i Norden blev Anette, Ett stort grattis till henne för en fantastisk maträtt, full av kreativitet och skaparglädje en rätt väl värd första platsen. Grattis Anette!

Måste nog ändå få lov att säga att det var en stor ära att få komma med bland finalisterna och dessutom kamma hem tredjeplatsen i tävlingen som enda "utlänning". Den Finländska gastronomin blev uppmärksammad och väl presenterad den här dagen då den fick stå på det tredje trappsteget och för att inte tala om den uppmärksamhet den får i media och på nätet, jag känner mig nog ganska så stolt ändå, om jag får lov att skryta på mig själv lite.Tredjeplatsen:

Smördegsinbakt renfile med rotsakspytt och en rödvinssås


Receptet kommer här:

1 kg renfilé
1 paket smördeg ( 5 plattor i förpackningen)
80 g smör
1 dl färsk timjam
Salt och peppar
1 ägg

Viltsåsen
1 liter rödvin
1 dl socker
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 dl grönsaksfond
1 dl rödbets-vatten ( Kokas på rå rödbeta)
salt och peppar

Ugnsbakade rotgrönsaker:
2 st hela rödbetor
2 st persilje rötter
2 st morötter
1 st kålrot 
1 st röd lök
2 st vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
salt och peppar

1: Stek rendjurs filén i panna med lite smör tills den är vackert brynt på bägge sidor. Ta den upp och låt den vila en stund.
2: Placera smördegs plattorna på en ugnsform och lägg rendjurs filén på smördegs plattorna och rulla samman till ett paket.
3: Pensla den inpackade renfilen i smördegen med ägg och stek i ugnen på 185 grader i ca 15 minuter.
4: Koka det hela rödbetorna i vatten utan kryddor tills de är mjuka. Spara på en del av vattnet till såsen.
5: Skär rotgrönsakerna i biter, ca 1 x 1 cm i storlek. Det samma gör du med den förkokta rödbetan.
6: Lägg rotgrönsakerna i en ugnsform och droppa på oljan. Stek i ugnen på 175 grader i ca 18-20 minuter.
7: Blanda samman ingredienserna for såsen, förutom tomatpurén, reducera såsen tills bara halva mängden återstår, lägg i tomatpurén och koka samman i 10 minuter till. Krydda med salt och peppar. Smaka på såsen och är den ok monterar du i 50 g smör mot slutet.
8: Skär den inbakade renfilen i portioner, lägg rotgrönsakerna i botten på talriken och ovanpå en portion av renfilen, såsen häller du över de hela. Dekorera med timjam och servera genast.


Ett stort tack till Arrangörerna: Kulinariska Akademien och Mathallen Oslo
Hjärtligt tack!

Bon appetit

2 kommentarer:

Monica sa...

Gratulerar! ja receptet får du komma med så ska vi testa. Vi har ätit mer ren än vanligt den här vintern då vi börjat köpa renkött av en same som ibland kommer söderut och säljer direkt. Och det är ju bara så gott!

Christian Tikkanen sa...

Jodu, receptet skall du och alla andra få så fort det är möjligt. Och visst är det sååå gott, det är enligt min mening en av det bästa råvaror vi har här i Norden, du vet de tär en produkt som är så att säga självmarinerad på tundrans egna smaker. Det är en råvara så fullproppad med intensiva och vilda smaker att kryddor bara förstör den harmoniska smaksupplevelsen av det vilda.