MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 25 februari 2013

Smörgåstårta till vardag och fest


"Diplomat smörgåstårta"

Smörgåstårtan fylld med kokt lax, räkor och krabba.
Överdragen med gurka och gravad lax, örter och
skagenröra.

hur gör du din?

Bon appetit

2 kommentarer:

Vitsippan sa...

Hej Christian !

Den vore en skapelse till min 70-årsdag 12.3 Hade först bara tänkt på vanilga tårtor, men så slog det mig, efter jag tittat i ICA-förlagets kokbok efter ett recept på Morotsplättar, att en smörgåstårta vore gott.Lilla kallskänkan i mig väcktes till liv.


Det är väl bara att gegga ihop något.Advokado gör sig väl inte , då den mörknar.

Det löser sig.

Ha det gott !

Nu blev jag hungrig igen.

Hej från Mi

Christian Tikkanen sa...

Jo du smörgåstårtan passar in i det flesta tillfällen, den är en skapelse vi ofta glömmer bort men så plötsligt
vaknar den upp igen och det finns inga gränser för hur man vill dekorera den, här kan man låta fantasin flöda och så är den ju trots allt en mättande skapelse.