Vi har influenser från det ryska köket, och vi är väl införstådda med den Svenska måltidstraditionen samtidigt som vi hela tiden också skapar något eget, något slags mellanting mellan det västerländska och österländska. Och så kan man nog säga att vi är av den orsaken väldigt lyckligt lottade också. Om nu sedan memma är ett faktum av det här olika matkulturernas samverkan eller ett resultat av en matkulturell krock skall vi låta vara osagt, men memman har kommit för att stanna och vem vet, kanske memman är ett hopkok av kärringar på Blåkulla, ett raketbränsle för påskkärringarna att susa ut på nya matäventyr med. Men som sagt, i alla fall:
Påsken är ett
gott exempel på en av Finlands unikaste måltidstraditioner, vi firar påsk som
alla andra gör det, med att äta påskägg gjorda på choklad, och om sanningen
skall fram så tycker jag att det Finländska påskägget från Fazer är det allra
bästa, dessutom mycket unika när det är gjorda på en speciell chokladmassa som
pressas in i ett riktigt hönsägg. Man äter också fisk på långfredagen och
påskalammet som enligt den judiska traditionen skulle ätas på skärtorsdagen
äter man i varje fall en gång under påskhelgen. Allt det här är någonting vi
har gemensamt med andra land. De som vi däremot är totalt ensamma om är att äta
memma till påsk. Det finns folk i utlandet som får sig tillsänt memman just
därför att det vill njuta av påsken så som det varit vana att göra det från
barnsben, och det finns folk som aldrig i livet skulle klara sig utan memman
till påsk, och så finns det till och med de som kräver en stunds stillhet för
att kunna njuta av denna kulinariska rätt. Man kan säga att för många är memman
en slags nationalsymbol under påsken.
Memman: ett ihop kok
av malt, rågmjöl, sirap och socker som sedan gammalt av skulle serveras ur näveraskar
(näverrivor) gjorda på riktig
björknäver, var och är någonting så Finländskt och unikt i matväg att bara en
äkta finländare kan förstå innebörden med rätten.
Memman hör det
Finländska påskfirandet till och är minst lika viktig för alla Finländare som
surströmmingen är för varje Svensk under midsommarfirandet. Och även om jag
aldrig riktigt haft ett så speciellt begär till memman, ens hemma i Finland
under påsken, så måste jag nog ändå medge att de gånger vi får Finländskt besök
under påsken till Norge så har nog memman haft en mycket framträdande roll vid
matbordet, det blir kort sagt ingen påsk utan varken memma eller påskägg.
Glad påsk till er alla.
Bon appetit
2 kommentarer:
Hej Christian!
Vilken fin och intressant Blogg du har!
Jag är ju ingen Kock men väldigt matintresserad och lagar mycket mat bara med riktigt fina Närproducerade Ekovaror.
Ett av mina stora intressen är Sylter, Safter, Chutney osv. som jag gör på saker jag plockar själv.
Fisk är min stora passion och bor här i Lysekil så inga problem att hitta fina varor här inte.
Läste just att du arbetar på Finländska Ambassaden i Oslo.
Lite roligt för jag har mycket kontakt med Anders Wegh som jobbar på Svenska Ambassaden i Oslo. Har träffat honom genom matgruppen "Bittra Kockar" och sedan har vi hållit lite kontakt.
Skriver till honom om jag behöver lite extrahjälp ibland!
Ser att du har massor med fina fiskrecept och skall "lusläsa" ALLA!
Många Mathälsningar!
Elisabeth Gränström!
Tack för den fina kommentaren,jo jag känner till Anders, världen är bra liten. men sällan att jag hinner träffa honom eller ens tala med honom fast vi är så nära varandra på våra arbetsplatser. Har själv jobbat som kökschef i Norge nu i 16 år varav 6 år är på Ambassaden. Lysekil nära smögen, där har du verkligen en hel del att ösa ur havet då, själv har jag varit i Smögen ett antal gånger på hummersafari genom Gastronomiska akademien så jag vet att skagerak har en hel del gott att bjuda på. lycka till med fiskeriet och recepten.
Skicka en kommentar