onsdag 8 maj 2013

Blåmusslor, färska räkor och batong!

En god vän och kollega till mig sade en gång  att den bästa årstiden för hälsosam mat och färska grönsaker är sommaren och atmosfären runt omkring och han bekräftade det med en sinnrik tolkning i ordspråksformat, en träffande liknelse för både själ och grönsak, ja nästan som ett recept, och jag kan inte motstå frestelsen det innebär att njuta sommaren på detta vis, och kanske en och annan färsk strömming eller sill med nypotatis får lov att slinka ned i strupen i det ordspråket blir bekräftat. Sommaren är nära förestående med allt vad det innebär och jag vill ta den i förskott...

Hälsokost för själen. Eller en grönsaks högsta önskan!

-"Ett stycke nyckfull vår. Obegränsade mängder med frisk luft. En handfull intensiva sommardagar, två åskväder, och en kärleksfull omtanke. Blandas samman med minnen från en barsk vinter. Serveras dagligen i  stora mängder".

Blåmusslor och räkor på Norskt vis

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 kg färska levande blåmusslor. Här köper man dem i ett slags blått fiskenät som är knytet ihop till en korg innehållande just presis 1 kg
50 g smör
1 st rödlök strimlad
2 kg Färska nykokta stora räkor
1 bunt dill finskuren
En näve finskuren gräslök
2 vitlöksklyftor pressade
En liten bit chilipeppa,r inte större än en tums nagel. Passa även på att inte få med fröna, de blir allt för starkt.
½ liter vitvin av god kvalitet
½ liter tjock grädde
1 tsk salt
Vit batongbröd

Börja med att ta fram en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 4-5 liter. Lägg den på elplattan att värmas och tillsätt smöret. Lägg i den strimlade löken och chilipepparn, låt den svättas en stund men ändå inte så att den blir brynt. Lägg i musslorna och häll på vinet och låt det hela få ett ordentligt uppkok under lock. Musslorna är färdiga när de öppnat sig i skalet. De som ännu inte är öppna efter att de fått ett ordentligt uppkok bör du kasta för de har antagligen varit döda redan när du köpte dem. Musselskalet skall vara helt öppet när det är färdigkokta och så bör ja också nämna att fören du börjat att koka dem så har du självklart gått igenom varje mussla för att se att de är hela och inte spruckna eller trasiga i skalet. När musslorna är färdiga håvar du dem upp på ett djupt serveringsfat och låter dem ånga av sig. Under tiden fortsätter du med att göra sås på vinet du kokat dina musslor i. Häll på grädden och tillsätt alla örterna, dillen och gräslöken samt den pressade vitlöken. Salta och låt det puttra en stund så att grädden tjocknar något. Häll därefter såsen eller skyn över de färdigkokta musslorna. Servera genast tillsammans med de färska nykokta stora räkorna, majonnäs och ett gott vitt bröd, allra helst ugnsvarm batong. Smaklig måltid och välkommen du efterlängtade vår och sköna sommar.


Bon appetit

Nästa gång tar vi i tu med den färska spröda gröna sparrisen i ett nytt spännande recept. 

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen