MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 28 maj 2013

Sparris och kirskål soppa med kuverbröd och pepparotssmör


Sparris och kirskålsoppa
kuverbröd och pepparrotssmör

Recept för 4 personer
Ingredienser:

En knippe grön sparris ( ca 12 st)
12 st kirskålsblad med stjälk
½ vitlöksklyfta
En bit Purjo ( ca 1 dl finhackad)
½ dl Creme fraiche
½ liter grönsaksfond (osaltad)
2 dl vatten
salt och peppar


1: Tag fram en kastrull som rymmer minst 2 liter. Häll Grönsaksbuljongen och vatten i kastrullen. Skär sparrisen i mindre bitar, ta inte med rotdelen av sparrisen. Putsa kirskålsbladen med sina stjälkar, skär purjon i mindre bitar, lägg allt i kastrullen och låt det koka tills sparrisen blivit mjuk, det tar ca 3-4 minuter.

2: När soppan kokat i några minuter avlägsnar du den från värmen, pressar i vitlöken och mixar soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Salta och peppra. Låt soppan svalna i en halvtimme, det gör att sparrissmaken utvecklar sig och framträder bättre vid nästa uppvärmning.

3: Värm upp soppan strax före servering och tillsätt creme fraichen under omrörning. Servera genast, gärna med något gott bröd och en pepparrotssmör till.

Pepparrotssmör:

2 msk majonnäs
2msk riven pepparrot
2 msk creme fraiche 

omröres ordentligt och ställs i kylen för en stund

Bon Appetit

( bilder saknas men kommer upp senare)

Inga kommentarer: