MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 29 juli 2013

Fisksoppa för många...

Österbottnisk fisksoppa

Receptet för 8 personer
Ingredienser:
1 liter vatten
2 liter fiskfond, självklart av ett eget kok.
1 kg lax (eller röding om laxen är fredad)
1 kg Gös
2 st stora sikar
1 kg abborrfilé
6-8 st förkokta kräftor ( Inte frysta eller utländska)
1 stor kålrot
4-5 st färska rödbetor med blast
5 st Morötter (" från jord till bord")
6-8 st nypotatisar (enligt tillgång) 
1 st purjo
1 hel blomkål

Örter:
1 knippe krondill
En handfull grovt skuren persilja
Några stora kvistar libbsticka
1 dl finskuren gräslök

Salt och peppar

1: Putsa, fjälla och filéa fiskarna (utom abborren som redan är färdig i filéer) varefter fiskköttet skärs i lagom stora tärningar och läggs till sidan på ett fat. Tag ut kräftköttet ur kräftorna och lägg det tillsammans med fisken, spara på kräftskalen.
2: Tag fram en lagom stor kastrull och lägg i en smörklick och kräftskalet . Låt det "svättas" i några minuter varpå du lyfter upp kräftskalen, de har gjort sitt och kan kastas.
3: Skiva purjolöken i tunna skivor och lägg i kastrullen och låt den brynas en kort stund i "kräftsmöret"...
4: Skala nu alla rotsaker och skär dem i mindre tärningar, (skal resterna kan du koka en grönsaksfond på du kan använda dig av till ett annat tillfälle) blomkålen fördelar du i små vackra knippen. 
5: Lägg alla rotgrönsakerna tillsammans med krondillen och libbstickan i kastrullen. Häll på 1 liter vatten och fiskfonden. Låt rotgrönsakerna koka tills det är lagom mjuka, låt inte koka torrt, tillsätt vatten vid behov.
6: Lägg i det tärnade fiskköttet från alla fiskar och låt allting puttra under lock tills fisken är färdig, vilket inte tar längre en högst några minuter, tillsätt den finhackade gräslöken och den grovhackade persiljan samt kräftköttet, salta och peppra samt smaka av och servera soppan rykande varm, gärna med något gott rågbröd till. Vill man kan man även göra en egenhändig nordisk variant på Roulle med majonnäs och ramslök, som serveras vid sidan av "a part".

Här hittar du ett annat liknande inlägg av mig om denna fisksoppa: http://christiansrecept.blogspot.fi/2011/02/bottniska-vikens-signaturmelodi.html

Bon appetit

(Glömde i all hast nämna att fiskresterna, alltså avskär och fin puts sparar du givetvis på till ett fondkok, och har du inte tid just då så slänger du renset i en fryspåse och fryser in det till ett senare tillfälle.)


Inga kommentarer: