Österbottnisk fisksoppa
Receptet för 8 personer
Ingredienser:
1 liter vatten
2 liter fiskfond, självklart av ett eget kok.
1 kg lax (eller röding om laxen är fredad)
1 kg Gös
2 st stora sikar
1 kg abborrfilé
6-8 st förkokta kräftor ( Inte frysta eller utländska)
1 stor kålrot
4-5 st färska rödbetor med blast
5 st Morötter (" från jord till bord")
6-8 st nypotatisar (enligt tillgång)
1 st purjo
1 hel blomkål
Örter:
1 knippe krondill
En handfull grovt skuren persilja
Några stora kvistar libbsticka
1 dl finskuren gräslök
Salt och peppar
1: Putsa, fjälla och filéa fiskarna (utom abborren som redan är färdig i filéer) varefter fiskköttet skärs i lagom stora tärningar och läggs till sidan på ett fat. Tag ut kräftköttet ur kräftorna och lägg det tillsammans med fisken, spara på kräftskalen.
2: Tag fram en lagom stor kastrull och lägg i en smörklick och kräftskalet . Låt det "svättas" i några minuter varpå du lyfter upp kräftskalen, de har gjort sitt och kan kastas.
3: Skiva purjolöken i tunna skivor och lägg i kastrullen och låt den brynas en kort stund i "kräftsmöret"...
4: Skala nu alla rotsaker och skär dem i mindre tärningar, (skal resterna kan du koka en grönsaksfond på du kan använda dig av till ett annat tillfälle) blomkålen fördelar du i små vackra knippen.
5: Lägg alla rotgrönsakerna tillsammans med krondillen och libbstickan i kastrullen. Häll på 1 liter vatten och fiskfonden. Låt rotgrönsakerna koka tills det är lagom mjuka, låt inte koka torrt, tillsätt vatten vid behov.
6: Lägg i det tärnade fiskköttet från alla fiskar och låt allting puttra under lock tills fisken är färdig, vilket inte tar längre en högst några minuter, tillsätt den finhackade gräslöken och den grovhackade persiljan samt kräftköttet, salta och peppra samt smaka av och servera soppan rykande varm, gärna med något gott rågbröd till. Vill man kan man även göra en egenhändig nordisk variant på Roulle med majonnäs och ramslök, som serveras vid sidan av "a part".
Här hittar du ett annat liknande inlägg av mig om denna fisksoppa: http://christiansrecept.blogspot.fi/2011/02/bottniska-vikens-signaturmelodi.html
Här hittar du ett annat liknande inlägg av mig om denna fisksoppa: http://christiansrecept.blogspot.fi/2011/02/bottniska-vikens-signaturmelodi.html
Bon appetit
(Glömde i all hast nämna att fiskresterna, alltså avskär och fin puts sparar du givetvis på till ett fondkok, och har du inte tid just då så slänger du renset i en fryspåse och fryser in det till ett senare tillfälle.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar