MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 28 juli 2013

Kulinariska höjdpunkter. Dag 7. Fisksoppan från Österbotten, bottniska vikens signaturmelodi.

I likhet med den så välkända franska fisksoppan, Bouillabaissen, och provinsen Provence rika historia med sin omedelbara närhet till medel-havs-kusten, det teatraliska uppförandet av soppan och områdets otroliga råvarutillgångar så borde också det Österbottniska landskapet i Finland kunna mäta sig i jämförelsen, om nu inte i en så lika stor historisk betydelse men nog i det Gastronomiska hänseendet.

Bouillabaissen omges av en vacker natur och atmosfär och det färska råvarorna direkt ur havet spelar en avgörande roll för soppans härliga doft och smak. Man kan nog utan att överdriva hålla med i det uttalande som myntats av stora gastronomer om att den franska fisksoppan, bouillabaissen , är medelhavets signaturmelodi.

Jag i min tur vill faktiskt påstå det samma om det Österbottniska kustnära områden runt omkring kvarken och bottniska viken, vi har en otroligt vacker natur, med en ännu vackrare skärgård och faktiskt en hel del fantastiska råvaror att ösa upp i detta havsområde. Bouillabaissen innehåller som vi alla vet minst fyra stycken olika fisksorter och i varje fall två till tre olika skaldjur, en del rotfrukter och obligatoriska kryddor.Soppan får sin karaktäristiska doft och smak av den härliga fond man kokar på allt avskär, puts och benrester från fisk, varefter man tillsätter alla de goda rotfrukterna som selleri, morot och potatis. Fiskarna och skaldjuren åker i soppan hela och det hela avrundas med en stor bukett färska kryddor.

Min Österbottniska fisksoppa skall innehålla fyra stycken olika fiskar och minst ett skaldjur, nämligen kräftor. Rotfrukter som potatis, rödbeta, blomkål, purjolök och kålrot är givetvis obligatoriska och gräslök, dill, persilja och libbsticka är självskrivna. Fonden kokas på det avskär och puts som kommer av fisken. Rotfrukterna skärs i antingen lagom stora tärningar eller i små knippen och örterna skärs i strimlor och åker i soppan först när den serveras. Den här fisksoppan är enligt min mening det Österbottniska svaret på den Franska fisksoppan och kan nog med stolthet även den få gå under devisen "fisksoppan från Österbotten, bottniska vikens signaturmelodi".

Receptet kommer i nästa inlägg

Bon appetit

Inga kommentarer: