MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 31 juli 2013

Måltidsberättelse nr 2. Måltidsupplevelser i Jakobstadstrakten, turen till Pavis.

Restaurangernas styrka och överlevnad ligger i kockarnas händer och menyn. Saknar man förmågan att skapa något eget, innovativt och intressant är man snart ointressant som både krog och kock. Då blir steget till vårrullarna och sushin det mera spännande och lockande i ett utbud av bara kopior. Det normala i restaurang sammanhang är att kocken/ kockarna i samarbete med krögaren bestämmer menyn/ menyerna och gör sitt yttersta för att menyerna också skall kännas lockande, att maten sedan också skall uppfylla gästernas förväntan med smakliga måltider och en god service är ju en ren självklarhet.

I en liten stad som Jakobstad borde, skulle man tycka, varje restaurangkrögare och kock vara mån om att värna och vårda den egna identiteten för sin restaurang och sitt kök. Det betyder i klartext att restaurangen man besöker har någonting eget att bjuda på i matväg, att menyn är lockande och spännande och att maten är intressant och fram för allt god. På det här viset skapar man en speciell måltidsupplevelse ägnad åt gästen.

Innovativa och kreativa tankegångar i restaurangvärlden är den nya modeflugan som har kommit för att stanna. Det är redan allmänt känt i den här branschen att den så kallade Nya Nordiska Maten bygger man upp med värdeord som, Rent, Friskt, Enkelt och Etiskt. Råvarans ursprung, matens tillredning och restaurangernas känsla för det klimatsmarta och miljövänliga alternativen syns allt mer på menytablåerna och i kockarnas arbete i köket. Principer som "från jord till bord" eller "nära dig" är slagord som väcker nytt liv i restaurangköken och i matsalarna, samtidigt som det lockar gästerna till nya måltidsupplevelser.

Tyvärr har man av någon underlig anledning i Jakobstad bland alla restauranger inte lyckats framföra det här budskapet om innovativa och spännande måltider, än mindre visat fram någon som helst skaparglädje i måltidsframställningen. Det ända konststycket man har lyckats med är att alla restaurangerna i Jakobstad har liknande menyer på sina tablåer, man har så att säga kopierat varandra vilket är ytterst beklagligt.

Mitt besök till restaurang Pavis blev ett konkret bevis på just den här stora kopieringsförmågan man tydligen besitter bland både krögare och kockar i Jakobstad trakten. Menyn var i alla avseenden, si så där, lagom ointressant och till största delen snarlik menyn man bjuder ut på alla andra restauranger i stadens omedelbara närhet. Maten i och för sig mättande och acceptabelt god, men lite spännande.


Platsen där restaurangen Pavis ligger bjuder redan bara den på historisk och speciell atmosfär vilket också borde kunna synas på menyn. Men det gjorde den tyvärr inte, man körde med en gemensam kopia där förrätt, varmrätt och efterrätt för tillfället är snarlik överallt, för många gäster säkert en totalt ointressant och föga innovativ menytablå. Man borde föreslå att restaurangerna och kockarna sneglade lite över axeln för att se vad de andra sysslar med och bjuder ut, alla skulle vinna på att skapa någonting eget, de hade gynnat alla. En av världens största gastronomer (Tore Wretman) sade en gång att " Mat skall skapas inte kopieras", ord som varje kock med stolthet för branschen borde bära med sig.

Bon appetit

Inga kommentarer: