MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 13 juli 2013

Kulinariska höjdpunkter. Dag 3. Om ladan som blev en krog,


Det har länge varit känt att både måltid och måleri är förenade vänner genom sin konst. På lika villkor som det bakom ett måleri alltid står en konstnär befinner det sig också en konstnär bakom en måltid. Man kan nog säga utan att nu allt för mycket överdriva att kocken och skaparen av ett måleri är nära släkt med varandra, de är ju båda två konstnärer, en var på sitt område.

På Sahlströmska gården har man skapat förutsättningen för att låta målerikonsten och måltidskonsten förenas i det gemensamma rummet, matsalen eller resaturangen. Här möts man av målningar från 1800-talet samtidigt som man intar en god värmländsk måltid. Under devisen " Ladan som blev en krog" möter man den nordiska måltiden i en ytterst god kvalitet och maten i restaurangen återspeglar med rätta det äkta svenska köket. Mitt ute i den värmländska myllan har ett konferenscentra växt upp som förser sina gäster med måltidsupplevelser och guidade turer i konstnärsgården. Väl värt ett besök om man har vägarna förbi.


Nästa plats blir någonstans i Finland, vi ses.

Bon appetit

Inga kommentarer: