MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 17 augusti 2013

Fänkål kokt i apelsinsaftApelsininkokt fänkål

Ingredienser:

2 st hel fänkål
Saften av 3-4 st apelsiner
1 st schalottenlök 
4-5 st hela nejlikor
½ dl socker
1 tsk salt
100 g smör

1: Skölj och tvätta fänkålen. Skär bort det yttersta bladen och stjälkarna. Dela fänkålen i fyra delar som båtar och lägg i en kastrull.
2: Skala löken och dela den itu. Lägg i kastrullen.
3: Tillsätt kryddorna, sockret och saften av apelsinerna. Låt det koka tills fänkålen blivit genomkokt och mjuk. Tillsätt smöret och eventuellt finhackad gräslök eller purjolök och låt det koka ihop en liten stund.

Servera tillsammans med kokt eller ångad lax. Passar bra till en kraftig blåmögelost eller som  tilltugg till en lammstek och även vilt.

Bon appetit

Inga kommentarer: