Gravlaxrullar på potatisrieska med sikrom
Bouchéer fyllda med rökt renkött och palsternackmos
Kokt abborröra på lant-knäcke
Sikbollinios naperade med färska örter
Festbitar på choklad och hallon
Färska frukt och bärspett
Rabarberfristelse med blåbärsskum
Kantarellpaj med ramslök och syrad grädde
Ingredienser:
500 g kantareller
2 st gul lök
1 tsk mixad ramslök
4 ägg
½ liter mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar
4 msk tomatpuré
En sats smördeg som räcker till en djup ugnsform typ 30x50 cm
Ingredienser:
500 g kantareller
2 st gul lök
1 tsk mixad ramslök
4 ägg
½ liter mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar
4 msk tomatpuré
En sats smördeg som räcker till en djup ugnsform typ 30x50 cm
1: Sätt ugnen på 165 grader. Börja med smördegen och laga en så stor sats att det räcker till en stor ugnsform. Ställ degen en stund i kylen fören du kavlar den ut på bakplåtspapper. När du kavlar ut degen se då till att kavla ut den så stort att den täcker hela ugnsplåten, lägg degen i formen och skär bort överlopps deg så att du får rena och fina sidor runt hela formen, men ändå så att degen går lite upp över sidorna ungefär en centimeter.
2: Pensla degbotten med tomatpurén och förgrädda i ugnen ca 3-5 minuter. Ta den ut och låt den vila.
3: Putsa och skölj av kantarellerna under kallt rinnande vatten. Hacka dem grovt. Skala och skär löken i mindre bitar.
4: Stek svampen och löken i stekpanna med smör tills det fått lite vacker färg. Häll över svamp-lökblandningen i en mixer och tillsätt mjölken. grädden, ramslöken och äggen, kör allting i mixern tills det blivit en jämn och slet massa, salta och peppra samt smaka av och häll över pajdegen i ugnsformen. Grädda pajen i ugnen tills den fått en vackert gyllene färg och äggmassan har stannat. Tag ut pajen och låt den svalna.
5: När pajen är avkyld och kall kan du skära den i mindre bitar, typ cocktailbitar och spritsa över en liten klick med syrad grädde, t.ex. creme fraiche eller smetana smaksatt med lite örter du själv valt.
Gravlaxrullar på potatisrieska med sikrom
Ingredienser:
5 st runda potatisrieska ( 20-25 cm i diameter)
4 msk creme fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk stark senap
5 skivor gravlax
1 gul lök
1 msk skuren gräslök
1 msk skuren dill
1: Skala löken och skär den i mindre bitar. Lägg löken tillsammans med alla andra ingredienser utom potatisrieskan i en mixer och kör till en slet tjock massa.
2: Fördela och bred ut massan på dina potatisrieskan så att du har lika mycket massa på varje bit tunnbröd. Rulla därefter ihop tunnbröden till avlånga "cigarrer". Lägg dem i kylen och låt dem stå där i minst 1 timme.
3: Tag fram "tunnbrödscigarrena" ur kylen och skiva upp dem i lagom stora munsbitar, lägg dem på fat med skurna sidan uppåt och lägg på en liten klick med sikrom och avsluta med en dillkvist på toppen.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar