MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 29 augusti 2013

Smått och gott inför hösten, vad med några cocktailbitar eller Amous Bouchè före middagen.Kantarellpajbitar med ramslök och syrad grädde

Gravlaxrullar på potatisrieska med sikrom

Bouchéer fyllda med rökt renkött och palsternackmos

Kokt abborröra på lant-knäcke 

Sikbollinios naperade med färska örter

Festbitar på choklad och hallon

Färska frukt och bärspett

Rabarberfristelse med blåbärsskumKantarellpaj med ramslök och syrad grädde
Ingredienser:

500 g kantareller
2 st gul lök
1 tsk mixad ramslök
4 ägg
½ liter mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar
4 msk tomatpuré
En sats smördeg som räcker till en djup ugnsform typ 30x50 cm

1: Sätt ugnen på 165 grader. Börja med smördegen och laga en så stor sats att det räcker till en stor ugnsform. Ställ degen en stund i kylen fören du kavlar den ut på bakplåtspapper. När du kavlar ut degen se då till att kavla ut den så stort att den täcker hela ugnsplåten, lägg degen i formen och skär bort överlopps deg så att du får rena och fina sidor runt hela formen, men ändå så att degen går lite upp över sidorna ungefär en centimeter.
2: Pensla degbotten med tomatpurén och förgrädda i ugnen ca 3-5 minuter. Ta den ut och låt den vila.
3: Putsa och skölj av kantarellerna under kallt rinnande vatten. Hacka dem grovt. Skala och skär löken i mindre bitar.
4: Stek svampen och löken i stekpanna med smör tills det fått lite vacker färg. Häll över svamp-lökblandningen i en mixer och tillsätt mjölken. grädden, ramslöken och äggen, kör allting i mixern tills det blivit en jämn och slet massa, salta och peppra samt smaka av och häll över pajdegen i ugnsformen. Grädda pajen i ugnen tills den fått en vackert gyllene färg och äggmassan har stannat. Tag ut pajen och låt den svalna.
5: När pajen är avkyld och kall kan du skära den i mindre bitar, typ cocktailbitar och spritsa över en liten klick med syrad grädde, t.ex. creme fraiche eller smetana smaksatt med lite örter du själv valt. 

Gravlaxrullar på potatisrieska med sikrom
Ingredienser:

5 st runda potatisrieska ( 20-25 cm i diameter)
4 msk creme fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk stark senap 
5 skivor gravlax
1  gul lök
1 msk skuren gräslök
1 msk skuren dill

1: Skala löken och skär den i mindre bitar. Lägg löken tillsammans med alla andra ingredienser utom potatisrieskan i en mixer och kör till en slet tjock massa.
2: Fördela och bred ut massan på dina potatisrieskan så att du har lika mycket massa på varje bit tunnbröd. Rulla därefter ihop tunnbröden till avlånga "cigarrer". Lägg dem i kylen och låt dem stå där i minst 1 timme.
3: Tag fram "tunnbrödscigarrena" ur kylen och skiva upp dem i lagom stora munsbitar, lägg dem på fat med skurna sidan uppåt och lägg på en liten klick med sikrom och avsluta med en dillkvist på toppen.


Ha tålamod det kommer flera recept i nya inlägg.

Bon appetit

Inga kommentarer: