MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 6 augusti 2013

Ugnsbakad paprika fylld med fårkött från Larsmo ullförädling och Cannelloni med rotsaker från det lokala torget

Fårköttsfylld  paprika och Cannelloni
med morot, broccoli och örter

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st paprika (färgen spelar ingen roll)
800 g får maletkött
2 st gul lök, medelstora
1 st ägg
½ dl skorpmjöl
1 dl starkt kaffe
 1 msk senap
3 msk grädde
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
En knippe färsk timjam

4 st Cannellonin (Pasta kolvar med en diameter på ca12-15 mm och ca 4-5 cm långa)
4 st morötter
1 st mindre broccoli
1 dl riven klosterost eller svart edamer
En handfull färsk oregano
Några kvistar bladpersilja
1 msk ättika
1 tsk socker
3 dl grädde
salt och peppar

1: Halvera paprikorna i tu på längden och ta ut kärnhuset. Smörj en ugnsfast form och lägg paprikahalvorna i formen. Skala och hacka löken fint. Timjan gör du likadant med, den får vara mycket finskuren.
2: Blanda ihop fårkött, den hackade löken och timjan, ägget, skorpmjölet, 1 dl starkt kaffe, senap,  grädden, salt och peppar till en tjock smet. Fyll varje paprikahalva med en del av smeten, var generös. (Skulle det bli över av smeten rullar du ut det till vanliga köttbullar och steker dem varefter du kan frysa ner dem, på så vis har du en färdig mat till nästa gång). Lägg ugnen på 165 graders värme, men vänta ännu med att steka dem.
3: Förbered Cannellonin på följande vis: Skala morötterna och strimla dem tunna och fina, hacka broccolin mycket smått och gör även likadant med örterna, bladpersiljan och oreganon. 
4: Bryn moroten i stekpanna tills den är nästan mjuk, tillsätt broccolin och fortsätt bryna en liten stund till. 
5: Tillsätt sockret, ättikan och örterna i stekpannan medan det ännu bryner. Häll därefter 1 dl grädde över och låt det koka ihop. Salta och peppra samt smaka av. Tag av värmen och låt svalna lite. Under tiden smörjer du en till ugnsfast form för dina Cannellonin.
6: Lägg Cannellonin "liggande" i formen, häll på resten av grädden, 2 dl, och strö över den rivna osten.
7: Lägg de fyllda paprikorna och cannellonin i den förvärmda (165 grader) ugnen och grädda i 15-20 minuter. Passa på så att det inte bränns, skulle Cannellonin, (vise versa) bli färdig före paprikorna tar du dem ut och låter dem vila under folie.
8: Servera allting med nykokta smörslungade rödbetor och kokt potatis eller en sensommaraktig sallad. Och ett gott färskt bryt bröd till. Lycka till och njut av den skörd sensommaren och hösten kommer att bjuda på

Bon appetit

Inga kommentarer: