Under ØKOSLO (ekologiska veckan i Oslo) den 14 - 20 oktober samlade och kordinerade man olika aktiviteter från organisationer och intressenter med ekologisk och lokal norsk matkultur i fokus.
Miljö och lantbruksorganisationer, kockar
och restauranger, statliga och privata aktörer ville samlas om ett gemensamt
mål: att styrka kunskapsnivån bunden till regionala råvaror och produkter och
inte minst lyfta fram vikten av ekologisk och biodynamisk mat och självklart också
lantbruket i sin helhet. Det ekologiska ansvar för näringskedjan vi ingår i,
maten vi producerar och äter är ett lokalt och nationellt och inte minst ett
globalt ansvar för världens miljö man ville ta på allvar med den här ekologiska
veckan.
Den 15 Oktober blev kockar och köksmästare
från olika håll i Oslo inbjudna till en resa i den ekologiska och kortresta
matens fotspår. Man gjorde några gårdsbesök, besök till gårdar och lantbruk som
endast och enbart producerar ekologiska råvaror. Man lagade och smakade på de olika
råvarorna och syftet med gårdsbesöken var att skapa nya kontakter mellan lokala
ekologiska producenter och representanterna för restaurang-branschen.
Man samlades kring tankar och åsikter om
ekologiska produkter samtidigt som man delade erfarenheter i smak med varandra
och man funderade också över hur man skulle kunna föra det så viktiga
matskatterna och matkulturen vidare genom renodlade smaker i ekologiska råvaror. Man kunde också fort konstatera att ett
gemensamt intresse och sammarbete mellan både bönder och kockar är en
förutsättning för att det ekologiska skall kunna överleva i framtiden, man
fastslog att det är restaurangkockarna som genom sitt brinnande intresse för
nyskapande, nyttig och god mat också är det bästa förespråkarna av framtida
ekologiska måltider och måltidsupplevelser. Veckan handlade inte bara om att
prata om mat den innehöll även ren och skär matglädje där man på flera ställen
i Oslo kunde både smaka, upplev och njuta av det ekologiska matskatterna. Den ekologiska veckan avslutas med en stor niorätters middag för inbjudna på Mathallen Vulkan i Oslo Fredagen den 19 oktober. Arrangörer och värdar för middagen är Bondens marked. Norges bondelag och Slow Food Norge.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar