MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 17 oktober 2013

Den ekologiska veckan i Oslo-Akershus. Norge
Under ØKOSLO (ekologiska veckan i Oslo) den 14 - 20 oktober samlade och kordinerade man olika aktiviteter från organisationer och intressenter med ekologisk och lokal norsk matkultur i fokus.
Miljö och lantbruksorganisationer, kockar och restauranger, statliga och privata aktörer ville samlas om ett gemensamt mål: att styrka kunskapsnivån bunden till regionala råvaror och produkter och inte minst lyfta fram vikten av ekologisk och biodynamisk mat och självklart också lantbruket i sin helhet. Det ekologiska ansvar för näringskedjan vi ingår i, maten vi producerar och äter är ett lokalt och nationellt och inte minst ett globalt ansvar för världens miljö man ville ta på allvar med den här ekologiska veckan.

Den 15 Oktober blev kockar och köksmästare från olika håll i Oslo inbjudna till en resa i den ekologiska och kortresta matens fotspår. Man gjorde några gårdsbesök, besök till gårdar och lantbruk som endast och enbart producerar ekologiska råvaror. Man lagade och smakade på de olika råvarorna och syftet med gårdsbesöken var att skapa nya kontakter mellan lokala ekologiska producenter och representanterna för restaurang-branschen. 


Man samlades kring tankar och åsikter om ekologiska produkter samtidigt som man delade erfarenheter i smak med varandra och man funderade också över hur man skulle kunna föra det så viktiga matskatterna och matkulturen vidare genom renodlade smaker i ekologiska råvaror.  Man kunde också fort konstatera att ett gemensamt intresse och sammarbete mellan både bönder och kockar är en förutsättning för att det ekologiska skall kunna överleva i framtiden, man fastslog att det är restaurangkockarna som genom sitt brinnande intresse för nyskapande, nyttig och god mat också är det bästa förespråkarna av framtida ekologiska måltider och måltidsupplevelser. Veckan handlade inte bara om att prata om mat den innehöll även ren och skär matglädje där man på flera ställen i Oslo kunde både smaka, upplev och njuta av det ekologiska matskatterna. Den ekologiska veckan avslutas med en stor niorätters middag för inbjudna på Mathallen Vulkan i Oslo Fredagen den 19 oktober. Arrangörer och värdar för middagen är Bondens marked. Norges bondelag och Slow Food Norge. Bon appetit  

Inga kommentarer: