MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 2 oktober 2013

Den offentliga måltiden i Finland

Detta borde intressera varje Finländsk förälder, elev, lärare och för att inte tala om varje skolköksa och inte minst oss alla professionella kockar utanför den Offentliga måltiden, vill vi ha kvar det rena smakerna och säkra en god framtid för den offentliga måltiden utan att pruta på kvalitet och smak, ja då skall åtminstone du som är matintresserad eller professionell skriva under denna petition, det tar bara 1 minut att läsa igenom och skriva under. Det är dags att hela den stora skaran braschfolk och eliten bland kockar samlas i en enad front. Vi som i vårt dagliga arbete står för en ideologi med rena, smakliga, etiskt försvarbara, nära och handgjorda måltider har närmast en plikt att skriva under om vi menar stå för vår filosofiska och etiska tanke i måltidsskapandet, på detta vis ger vi även vårt stöd åt de arma stackare i skolköken som tvingas arbeta med andra oacceptabla förutsättningar. Desto flera vi blir desto större påverkningsmöjligheter blir det.

Här kan du bidra med din signatur



Inga kommentarer: