lördag 2 november 2013

Små blinier på Finlands självständighetsdag den 6 december är inte långt undan, så här gör du dem.



Det är 96 år sedan Finland blev självständigt och det är knappt 4 år tills att man i Finland skall fira 100 års jubileum med både pompa och ståt ( 2017). Självständighetsdagen den 6 december är den dag man i land och rike runt, även som utlandsbosatt tänder blåvita ljus för att markera dagen. Det är också den dagen vi Finländare tänker tillbaka på alla de män och även kvinnor som stupade under kriget för sitt fosterland, det är den dagen vi Finländare, i motsättning till många andra land, med stolthet vill minnas och hedra de ännu få levande Veteraner som gav Finland dess frihet och självständighet. Det är en dag man firar i många hem i stillhet och ro, med det tända blåvita  ljusen i fönstret, men det är också en dag med studenters fackeltåg till senatstorget, militärparader och hedersvakt vid hjältegravarna samt kransnedläggelser. Som sagt det är en dag vi Finländare har all orsak att vara stolta över, även om den har en sorglig bakgrund med krig och elände  som följd så är det en dag man dagen i dag firar med jubel och gott humör till ära för alla de som gjorde dagen möjlig.


Små blinier i cocktailformat

Ingredienser till 100 st blinier

2 dl mjölk
4 äggulor
4 äggvitor
25 g jäst
80 g smör
1 dl smetana eller cremé fraiche
1 dl Bovetemjöl
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
1 tsk socker

1: Värm mjölken med smöret till 37 grader, (fingervarm) och tillsätt saltet, sockret och jästen och rör om.
2: Tillsätt äggulorna, den syrade grädden, bovetemjöl och vetemjöl samt rör om ordentligt och låt stå i rumstemperatur och jäsa i minst en halvtimme. Under tiden vispar du äggvitorna till hårt skum varefter du rör försiktigt ner äggvitan i smeten.
3: Lägg så smeten i en stor spritspåse och knyt igen påsen. Klipp upp en liten öppning i mynningen på spritspåsen och spritsa ut små klickar, inte större än att det flyter ut till  plättar på ca 20-25 millimeter i diameter i en het stekpanna.
4: Stek dem vackert gyllenbruna på bägge sidor och lyft dem upp på galler eller hushållspapper att svalna. Servera därefter genast med en liten klick uppvispad smetana, en liten mängd fiskrom och finhackad lök.

PS: känns smeten för tunn kan du alltid tillsätta lite mjöl åt gången tills den känns lagom tjock, men låt den inte heller bli allt för tjock, den skall ha en konsistens av någonting mitt emellan plätt och pannkakssmet. Och för er som inte visste det så går det faktiskt att vispa både smetana och den fetaste creme fraichen till hårt skum som håller ihop och kan spritsas ut. 

Bon appetit


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen