MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 10 december 2013

Kyckling & blomkålsfondant. Krispig sallad på sprödstekt bacon, ättiksgurka, Västerbottenost och senapsdressing

Kyckling & blomkålsfondant
Ingredienser:

Kycklingmassan:

200 g Färdigstekt kycklingkött av lår
 1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
100 g Kantareller
1 msk creme frech
2 st ägg
Salt och peppar

Blomkålsmassan:
 1 st hel blomkål
4 st potatisar
1 tsk riven gotlandstryffel 
50 g smör
1 dl mjölk
Salt och peppar
2 st ägg

1: Gör först kycklingsmeten genom av att finhacka lök och vitlök. Hacka kantarellerna grovt och bryn dem hastig i stekpanna. Blanda därefter ihop alla ingredienserna för kycklingmassan, salta och peppra. Häll därefter massan i en försmord och lagom stor form med höga kanter.
2: Gör blomkålsmassan på följande vis, koka blomkålen i mindre bitar tillsammans med potatisen tills de är mjuka. Lägg blomkålen och potatisen i en mixer, tillsätt smöret, den rivna gotlandstryffeln och mjölken, kör till en slet och jämn massa, salta och peppra samt smaka av.
3: Häll blomkålsmassan över kycklingmassan i formen och grädda i 95 graders värme i minst 45-50 minuter eller så länge att äggmassan stelnat ordentligt. Tag formen ur ugnen och låt svalna.
4: Stjälp upp fondanten ur formen och skiva den i lagom stora portioner. Servera med en krispig sallad på krussallad, syltlökar, ättiksgurka, cherrytomater, lökringar och en hyvlad ostskiva på västerbottensost  napperad med senapsdressing och lite blåmögelost. Jag hade även några tunna skivor av saltbakad rödbeta med i salladen.

Bon appe

Inga kommentarer: