MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 20 december 2013

Lerpottesill


Lerpottesill & kallrökt lax med senaps och pepparrot-
reduktion. Kanderade rötbetsflarn, sirapsbröds krutonger
senapsolja och vinägrett

Ingredienser:

4-5 hela sillfiléer. Matjessill eller någon annan, Jag har använt en Norsk västkustsill.
2 st hela citroner
1 st röd lök
4-5 st  nejlikor
1 st lagerblad
1 st rå rödbeta
1 st morot
½ tsk senapsfrön
4-5 pepparkorn (svartpeppar)
1-1½ dl vitvin

1: Tag fram ett lerkrus som rymmer minst 1-1½ liter vätska. 
2: Skär sillen i lagom stora gaffelbitar. Skala en av citronerna, få bort allt skal även det vita underliggande skalet för det ger bara en besk smak om det följer med i tillredningen. Skär den skalade citronen i tunna skivor och lägg åt sidan. 
3: Skala rödbetan och skiva den därefter i mycket tunna skivor, det samma gör du med moroten och löken. Är rödbetan allt för stor är det förnuftigt att halvera den så inte skivorna blir för överdådiga. Lägg åt sidan.
4: Lägg ett tunt lager av några stycken sillbitar i botten på lerkrukan och över dem några av de skalade citronskivorna, löken, moroten och rödbetan. Fortsätt att fylla på lager på lager tills lerkrukan är nästan full.
5: Riv skalet av den hela citronen i en skål och pressa därefter ut all saften ur citronen i skålen. Tillsätt kryddorna: nejlikan, lagerbladet, senapsfröna och pepparkornen samt vinet, rör om och häll blandningen över i lerkrukan så att det täcker sillen. Täck över med plastfolie eller lock och låt stå i kylen minst 2 dygn.

En lagom god sill till julbordet du hinner laga ännu idag.

GOD JUL

Bon appetit

Inga kommentarer: