I Sverige anses smörgåstårtan vara en nationalrätt och det hävdas också att den uppstod och kommersialiserades på 60 talet någonstans i Östersund. Egentligen är det inte alls så konstigt att smörgåstårtan kommit att bli en sådan Svensk folkhemssuccé att den till och med kan begäras som hittelön av polisen. ”Att begära en smörgåstårta i hittelön är ingen muta".
Det ansåg man vid Svea Hovrätt i Sverige som friade en äldre polisman från tårtmutor”. Det var våren 2007 som en Lundabo blev bestulen på sin bastrombon, värd runt 50 000 kronor. Trombonisten luskade själv rätt på tjuven som filmades av en övervakningskamera på en pantbank. Med bilderna i hand återstod det bara för polisen att identifiera och hitta tjuven.
Men när trombonisten tog kontakt med polisen fick han senare beskedet av en äldre polisman att utredningen går snabbare om polisen erbjuds en smörgåstårta som hittelön, och så fick det bli, utredningen gick snabbt och alla blev till slut nöjda, man hade ju ett domstolsbeslut på att om man ber om en smörgåstårta så är det ingen muta.
Smörgåstårtan är en smart hybrid mellan gräddtårta och smörgåsbord som går att förbereda dagen innan och är dessutom formgiven enligt den svenskaste principen av dem alla: Ingredienserna är lagom fördelade över tårtan. Ingen får mer topping än den andra, en skiva ger ett snitt av samtliga lager.
Och visst är det lätt att bli förälskad i en sådan rätt. Smörgåstårtan nämns i matsamanhang redan på 1940-talet och på 1970-talet slog den igenom stort i Sverige. Den åts både på fester och till lunch.
Sin ringa ålder till trots har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllop, konfirmationer, student- och födelsedagsfester. Det är också populärt bland Svenskarna att fira Sveriges nationaldag med en smörgåstårta. Det Svenskaste av Svenskt har också satt sin prägel på det Finländska sommarbordet. Smörgåstårtan är inte mera bara en Svensk angelägenhet, den har också funnit sin väg in i den Finländska folksjälen och i Finland äts det minst lika mycket smörgåstårta under samma villkor som i Sverige.
Denna Svenska folkhemskära maträtt har även blivit en Finländsk angelägenhet som står varje år som ett fasta inslag på buffébordet vid Presidentens slott under firandet av Finlands självständighet.
År 1961 får för första gången smörgåsar vid slottsbalen ge vika för smörgåstårtan (Voileipäkakku) och den blir snabbt populär, smörgåstårtorna fylldes bland annat med röror på rökt fisk, skinka, korv, leverpastej och grönsaker.
Den äts till båda vardag och fest numera även i Finland och man kan nog säga att smörgåstårtan har banat vägen för många goda diplomatiska relationer på bägge sidor om matbordet, dela med dig av din smörgåstårta med andra och du har vänner för livet.
Bon appetit