fredag 14 juni 2013

Kulinariska höjdpunkter. En resa genom Norden

Måndagen den 1 Juli startar en Kulinarisk resa genom tre Nordiska land där kulturhistoriska måltider och gastronomiska pärlor är i centrum. Färden går igenom vackra landskap och miljöer, vi besöker bönder, odlare och krögare, alla med det gemensamma intresset: Lokalmat, närmat, KORTREST MAT. Matentusiaster som brinner för det nära och kära, platser där man kan höra historiens vingslag och känna bortglömda dofter. Bli med på en oförglömlig resa i ord och bild från det storslagna Norge till det milsvida skogarna i Finland.












Välkomna med
Bon appetit

torsdag 13 juni 2013

Smörgåstårtan ingen muta, diplomati vid matbordet

I Sverige anses smörgåstårtan vara en nationalrätt och det hävdas också att den uppstod och kommersialiserades på 60 talet någonstans i Östersund. Egentligen är det inte alls så konstigt att smörgåstårtan kommit att bli en sådan Svensk folkhemssuccé att den till och med kan begäras som hittelön av polisen. ”Att begära en smörgåstårta i hittelön är ingen muta". 

Det ansåg man vid Svea Hovrätt i Sverige som friade en äldre polisman från tårtmutor”.  Det var våren 2007 som en Lundabo blev bestulen på sin bastrombon, värd runt 50 000 kronor. Trombonisten luskade själv rätt på tjuven som filmades av en övervakningskamera på en pantbank. Med bilderna i hand återstod det bara för polisen att identifiera och hitta tjuven. 

Men när trombonisten tog kontakt med polisen fick han senare beskedet av en äldre polisman att utredningen går snabbare om polisen erbjuds en smörgåstårta som hittelön, och så fick det bli, utredningen gick snabbt och alla blev till slut nöjda, man hade ju ett domstolsbeslut på att om man ber om en smörgåstårta så är det ingen muta. 


Smörgåstårtan är en smart hybrid mellan gräddtårta och smörgåsbord som går att förbereda dagen innan och är dessutom formgiven enligt den svenskaste principen av dem alla: Ingredienserna är lagom fördelade över tårtan. Ingen får mer topping än den andra, en skiva ger ett snitt av samtliga lager. 

Och visst är det lätt att bli förälskad i en sådan rätt. Smörgåstårtan nämns i matsamanhang redan på 1940-talet och på 1970-talet slog den igenom stort i Sverige. Den åts både på fester och till lunch. 

Sin ringa ålder till trots har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllop, konfirmationer, student- och födelsedagsfester. Det är också populärt bland Svenskarna att fira Sveriges nationaldag med en smörgåstårta. Det Svenskaste av Svenskt har också satt sin prägel på det Finländska sommarbordet. Smörgåstårtan är inte mera bara en Svensk angelägenhet, den har också funnit sin väg in i den Finländska folksjälen och i Finland äts det minst lika mycket smörgåstårta under samma villkor som i Sverige. 

Denna Svenska folkhemskära maträtt har även blivit en Finländsk angelägenhet som står varje år som ett fasta inslag på buffébordet vid Presidentens slott under firandet av Finlands självständighet.
År 1961 får för första gången smörgåsar vid slottsbalen ge vika för smörgåstårtan (Voileipäkakku) och den blir snabbt populär, smörgåstårtorna fylldes bland annat med röror på rökt fisk, skinka, korv, leverpastej och grönsaker.

Den äts till båda vardag och fest numera även i Finland och man kan nog säga att smörgåstårtan har banat vägen för många goda diplomatiska relationer på bägge sidor om matbordet, dela med dig av din smörgåstårta med andra och du har vänner för livet.


Bon appetit



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen