fredag 20 september 2013

Årets Kokk 2013 Norge och kandidaten till Bocuse d`Or Europa Stockholm 2014 samt WM Lyon 2015 är kårad på Mathallen i Oslo.


Grattulerar Ørjan Johannessen


Ørjan vann också Bocuse d`Or 2012
så här har vi en stark kandidat till ännu en eller flera stora segrar

Ännu en gång Grattis Ørjan

























Efteråt var det Afterparty med hela eliten av kollegor och matvänner

Bon appetit.

lördag 14 september 2013

Lammfilé a la "Matstreif" Norwegian



Lammfilé  a la "Matstreif" Norwegian

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

300 g lammfilé ( ytter)
1 st rödlök
2 st morötter
1 st rödbeta
4 st fjällmandel potatisar
1 st päron
½ l rödvin
½l lammfond
2 dl vatten
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 dl olja
Salt och peppar
1 msk socker
50 g Smör
1 msk tomatpuré

1: Putsa och torka av lammfilén, skär bort eventuella hinnor. Gnid in lammfilén med bara grovmalen svartpeppar, Låt filebitarna vila på bänken i rumstemperatur till stekning.
2: Skala löken, morötterna, päron och rödbetan. Skär löken i båtar, morötterna i skivor eller tärningar, päronet i små tärningar och rödbetan i hela tunna skivor. 
3: Lägg fjällmandelpotatisen i en lagom stor ugnsform och häll över oljan, klipp i lite färsk timjan och rosmarin och salta och pepra lätt. Grädda potatisen i 170 graders värme i ca 35 minuter, ös då och då potatisen med oljan de ligger i. När de är klara håll dem varma till serveringen.
4: Koka rödvin, 1 dl vatten och lammfond ihop tills endast en tredjedel återstår, tillsätt tomatpuren och 1 dl vatten tillsammans med 1 msk socker, låt koka upp och tag av värmen samt blanka av såsen med att montera i smöret. Håll såsen varm till serveringen.
5: Stek grönsakerna och päronet hastigt i stekpannan med lite smör och flytta dem därefter i en ugnsfast form och låt dem efterstekas i ugnen på 90 grader. Salta nu lätt lammfileerna och stek  lammfiléerna  gyllenbruna ändå högst några minuter på var sida så att de ännu är vackert rosa färgade i köttet när de skivas upp. 
6: Lägg upp allting på förvärmda tallrikar och häll till sist såsen över. Dekorera med färska örter och servera genast.


Bon appetit

Varmrökt sikröra med pepparrot och gräslök,


Varmrökt sikröra med pepparrot och gräslök
och två sorters Salma lax.


Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 hel rökt sik
1 st finhackad gul lök
1 msk laxrom
2 msk creme fresch
1 msk majonnäs
1 dl  finskuren dill
1 msk finkackad gräslök
salt och peppar

 400 g salma lax
½ dl citronsaft
2 msk soya

1: Börja med att ta lös fiskköttet från den hela rökta siken, lägg fiskköttet i en skål. Blanda ner denn hackade löken, 1 msk laxrom, 2 msk creme fresch, 1 msk majonnäs, och endast 1 msk av den finskurna dillen, salta och peppra samt smaka av. Rör om till en smidig och fast smet.
2: Blanda samman i en annan skål resten av den finhackade dillen och 1 msk finskuren gräslök. Forma runda bollar, i storlek med ping-pong bollar, av fiskköttsmeten och vänd dem därefter i dill-gräslöksblandningen så att örterna fäster sig runt hela "bollen". Lägg dem upp på fat och låt vila i kylen ca 15-20 minuter.

3: Skär ut 4 st lagom stora, ca 50-60 gram, bitar av laxen som du saltar och pepprar lätt. Stek dem i smörad stekpanna hastigt i max 1 minut, ös lite under tiden av det stekta smöret över fisken, tag dem upp och lägg upp på tallrikarna. 
4: Resten av laxfilen skär du i mycket tunna skivor, Mycket tunna. Lägger dem att ligga upp på ett fat på så vis att de inte täcker varandra, häll därefter över citronsaften och soyan på fisken. låt stå i rumstemperatur i ca 15-20 minuter. Lägg så fisken upp bredvid den stekta laxbiten och ta fram ur kylen sikbollarna och lägg dem vackeret bredvid rersten av fisken på tallrikarna. Strö några laxromkorn över och dekorera upp med några blad av dill, timjan och andra örter du själv väljer. 
5: laga en liten royalsås på 1 tsk riven pepparrot, 1 msk syrad grädde och 1 tsk majonnäs som du spritsar upp på tallriksbotten bredvid fisken. OBS. (Hela anrättningen serveras kall så de olika momenten följer ingen exakt ordning utan kan göras i den ordning man själv väljer).


Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen