MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 16 januari 2014

Kalvfilérullad fylld med kantarellduxell


Senaps och valnötsgriljerad Kalvfilérullad
och en terrin på oxbringa serverad med rödvinssås


Klappa ut kalvfilen till en tunn lövbiff och fyll den med en blandning av stekta kantareller och lök. Salta och peppra lätt. Bred ytterligare ut en smet av ihop rörd smetana och blåmögelost. Rulla ihop kalvfilen till en rulle och bryn den lätt i stekpanna. När kalvrulladen är färdig penslar du den med en stark senap varpå du rullar den i en blandning av örter och hackade valnötter, nu är den serveringsklar tillsammans med terrinen på oxbringa.

Terrinen gör du så här: koka eller stek i ugnen på låg temperatur en bit oxbringa, när köttet är lagom mört och färdigt hackas det i mindre bitar och blandas samman med några ägg, utvalda kokade grönsaker, lite grädde, mjöl och kryddor, läggs i en terrinform och bakas i vattenbad i ugnen på 175 graders värme i minst 45 minuter. Stjälps upp och skivas i lagom stora portionsbitar och serveras genast. 

Bon appetit


Inga kommentarer: