MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 21 januari 2014

Kyckling "Jakob" på ett lite annorlunda vis.


Stekt kyckling "Jakob"överdragen med citronmeliss
serverad med matveterisotto, syltlökar och rödbeta.

Den här rätten " flygande Jakob" är en klassiker från 1970-talet, en retrorätt som dessutom går väldigt bra att göra dagen före och sedan bara värmas upp. Det var Ove Jakobsson som är upphovsmannen till denna rätt och fick den uppkallad efter sig, det komiska är att Ove sysslade med flygfrakt och i och med det så förstår man också ganska snabbt att den här hönan eller kycklingen som också har vingar fick det här målande namnet. Jag valde att piffa upp och modernisera rätten lite och hoppas att jag blir förlåten för att ha gått lös på den här klassikern genom av att förändra den en aning från sitt ursprung.

Här serveras min kyckling med en matveterisotto jag har kryddat med stekt bacon och lök. Banan som även hör till rätten har jag valt att ignorera helt och i stället har jag tillsatt äppelklyftor i veterisotton för att ge den nordiska varianten på "flygande jakob" någon slags rättvisa. Nötterna som normalt skall tillsättas i formen med kycklingköttet har jag valt att krossa och strö över eller rulla den färdiga kycklingen i som i mitt fall bara blir stekt i smör och därefter glaserad i senap och honung och överströdd med först finhackade örter som citronmeliss och körvel och så till sist doppad/ rullad i det grovt hackade salta nötterna strax före servering.

*I ursprungsreceptet är flygande Jakob en rätt som lagas i en ugnsform och gräddas i ugnen tillsammans med grädde och chilisås, så om man vill ha sås till min variant kan man med fördel göra en chilisås man serverar vid sidan av. 

Bon appetitInga kommentarer: