fredag 17 januari 2014

Stekt marulk ( Breidflabb på Norska) fiskarnas fisk eller inre filén.

Smörstekt marulk och rödvinssås a la Norwegia
potatispuré samt picklade rotsaker


Den här fisken är sannerligen inte en av det vackraste man kan se men nog en av det smakfullaste ändå. Här i Norge anses den här fiskens kött vara fiskarnas innerfilé. Köttet är lagom fast och väldigt trådigt i sin konsistens och påminner mera om krabbkött en fisk. Gör så här: Stek fisken i lagom mycket smör i en het stekpanna och ös alltid nu som då över fisken med det brynta smöret. Ställ stekpannan, ( om du har en sådan som tål ugnsvärme) i förvärmd ugn 160 grader och låt den efterstekas i ungefär 4-5 minuter, då är fisken färdig och skall serveras genast. Till min fisk serverade jag en potatismos kryddad med ramslök och finhackad dill. Rödvinsåsen kokades ihop av ett gott rött vin och kryddades ytterligare med en gnutta vitlök och det hela serverade jag med syrade grönsaker.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen