MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 2 februari 2014

Långtidsbakat lammlägg a la slow food med ädla röda droppar från italien.


Lammlägg a la slow food
receptet för 2 personer
Ingredienser:

2 st lammlägg 
2 st hela rödbetor
1 hel morot
1 stor bit rotselleri
2 st gula lökar
1 st lagerblad
3 msk rödvinsvinäger
2 dl rödvin
½ liter rödvin av yppersta kvalitet
Salt och peppar
½ dl god olivolja
en färsk tmjankvist
En färsk rosmarinkvist
vitlök efter smak

Och fram för allt:
En massa kärlek till rätten

1: Skala rotsakerna och löken, skär rotsakerna och löken därefter i mindre bitar. Vitlöken låter du gå i hel. 2: Lägg rotsakerna, löken, vitlöken och det färska örtkvistarna samt lagerblad i botten på en eldfast gryta. Skvätta över rödvinsvinägern, rödvinet och häll på vatten. 3: Gnid in lammläggen med salt och peppar. Lägg läggen därefter i grytan över rotsakerna och ha på grytlocket. Ställ in i ugnen på 95 graders värme och låt grytan stå i ugnen minst 5 timmar.  
Den här rätten är så enkel att till och med ett barn klarar av att göra den utan några större besvär. Allting sköter sig själv, lammet blir själv öst av vätskan som avdunstar i grytan och når grytlocket varpå det så att säga droppar ner över köttet och öser det med aromerna som bildas medan det hela "färdas" i ugnen. Och när grytlocket sedan till sist lyfts upp och den färdiga rätten blottas så fylls rummet av himmelska dofter du inte kan ana dig till om du inte fått uppleva det hela själv. Servera lammläggen med grönsakerna du har i botten av grytan, vätskan reducerar du ihop till den godaste skysås och det hela sköljer du sedan ner med det ädlaste droppar du själv tycker passar in. 

Buona fortuna e buon appetito


Bon appetit

Inga kommentarer: