MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 18 februari 2014

Lax, skaldjur, älg, ostar och choklad. Fine dinning, en olympisk måltid i 6 akter..


Amous Bousché: Rågknäcke med laxkåpa, druvor i färskostkappa
älgsalami på fuccatiobröd och något drickbart av klass.
1: Rågknäcke med laxkåpa gör du så här: Skiva lax i tunna skivor och lägg skivorna på ett fat. Droppa över citronsaft och olja samt lite salt. låt skivorna marineras i detta en liten stund. Under tiden bryt några rågknäcken i lagom stora fingermats bitar. Laga en saftig äggröra med klipt gräslök och lägg en liten klick av gräslöksäggröra upp på. Dekorera med en bit marinerad lax och en dillkvist eller hackad gräslök.

2: Druvor i färskost-kappa gör du så här: blanda samman en del färsk getost och en del tjock gräddfil. Tag två skedar, lägg en liten sats färskost blandning på en av skeden och en vindruva på vänd skedarna i varandra så att du skapar en boll av färskost massan så att vindruvan blir liggande mitt i massan. Släpp färskost bollen i en skål som är fylld med finhackade hasselnötter och valnötter, rulla bollarna i massan och skär dem därefter med en vass kniv i två halvor med en vindruvshalva i var. 

3: Älgsalami på fuccatiobröd gör du så här: Skär fuccatian i lagom stora munsbitar. Trä på tandpetare en bit älgsalami och en syltlök och stick tandpetaren i brödet.

Entrérätten: Laxsashimi med nordiska inslag
 och en krabbsallad till
© c.t.

Förrätten: Smörstekt pilgrimsmussla vilande i
 blomkålspuré en nordisk pesto och fiskpaté

© c.t

Varmrätten: Ljuvligt rosa stekt chateaubriand på älg
rotsakspuré med rostad rödbeta, smörslungad morot,
 kantareller med stark viltsky och hasselbackspotatis

© c.t

 Nordiska ostar: Norsk: brie från Lom
Sverige: Västerbottenost och
pepparkakekrisp med valnötskinuski

Efterätten: En chokladsymfoni i minst tre akter
Resterande recept fås vid förfrågan

Bon appetit


Inga kommentarer: