MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 12 april 2014

Jordgubbstårtan till alla festligheterIngredienser:
1 st Sockerkaksbotten för ca 16 personer
I liter grädde
2 msk socker
½ liter hallonsylt
1 dl lättmjölk
1 dl hallonlikör
ca 600 g hela jordgubbar
100 g björnbär
100 röda vinbär

Skär sockerkakan i tre delar. Vispa grädden och socker till tjockt skum och lägg den i en spritspåse. Låt vila i kylen. Lägg första delen, (botten) av sockerkakan på ett fat och dränk den lagom med mjölk och hallonlikör. Bred ut en del hallonsylt och över det ett lager med vispgrädde. Fortsätt på detta vis bygga upp lag på lag och överst med ett lager av bara vispgrädde.

Dekorera tårtan med jordgubbar, björnbär och röda vinbär som på bilden eller enligt eget önskemål. Lägg tårtan i kylen och låt den vila i en timme så att smakerna sätter sig, kom ihåg att täcka den fören du lägger in den så att den inte tar smak av annat i kylen. Servera med ett glas Muscatell de Setubal och en stark kopp kaffe. 
Bon appetitInga kommentarer: