MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 9 juni 2014

Lammfärs biff med kirskål, broccolipuré och skummande päron såsLammfärs biffar
Ingredienser:

500 g lammfärs
1 ägg
2 msk riven pepparrot
En handfull kirskål ( ca 8-10 blad)
2 msk tomatpuré
125 g ansjovis med spad
1 msk grädde
1 msk finskuren gräslök
1 msk tjock grädde
peppar

1: Börja med att blanchera kirskålen och lyft den därefter upp i kallt vatten med isbitar i. 
2: Lägg lammfärsen i en blandningsskål. Ta upp den blancherade kisrkålen och låt den rinna av.
3: Finhacka kirskålen och tillsätt den med alla andra ingredienser i skålen och blanda väl till en fast färs.
4: Stek små biffar av färsen i het stekpanna. Du behöver inte tillsätta smör i pannan när lammköttet är gansk så fett och det avger en hel del fett i pannan.
5: Lyft därefter upp de färdiga små biffarna på ett stekfat och håll dem varma till servering. Jag har valt att servera biffarna med en skummande päron sås. Såsen gör du så här: Lägg i en kastrull ½ dl päroncider och en nypa salt och peppar samt ½ dl tjock grädde. värm upp allting under kraftig vispning, då får du en fluffig och luftfylld skummande sås du skedar över biffarna vid servering. Servera med friterade skal delar av morot. potatis och palsternack samt pariserpotatis och en broccoli puré.

Bon appetit

Inga kommentarer: