MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 22 juni 2014

Lammgryta a la Hakadal, en gryta med internationell prägel.


Lammgryta för 6 personer
Ingredienser:

ca 800 g Benfri lammbog
2 st färska hela rödbetor
4 st charlottenlök
2 st Spansk sötpaprika
4 st morötter
1 bit (ca 150 g) rotselleri
½ blomkål
200 g stark choritzokorv 
1 msk ramslökpasta
1 handfull färsk timjan
1 handfull färsk rosmarin
1 dl grovskuren bladpersilja
2 msk tomatpuré
½ liter vatten
1 l gott rödvin
Salt och peppar

1:Skala och skär rotsakerna&grönsakerna i mindre tärningar. Korven i tunna skivor och lammköttet i lagom stora tärningar.
2: Bryn rotsakerna/grönsakerna först i en tillräckligt stor gryta, lyft dem upp och låt vila. Stek choritzokorven tills den fått vacker stekyta, lyft upp den ur grytan och fortsätt med att steka lammköttet tills det fått en vacker färg, lägg till sist i tomatpuren och alla örterna samt ramslökspastan.
3: Häll på vinet, salta och peppra lätt och låt lammköttet puttra i grytan under 1 (en) timme. 
4: Lägg i alla det stekta rotsakerna och choritzo korven, fyll på med vatten, salta och peppra lätt. låt grytan puttra på svag värme i ytterligare 1 (en) timme varefter du tillsätter den grovhackade persiljan och serverar det hela med kokt ris.

Bon appetit

Inga kommentarer: