MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 8 augusti 2014

Kullinariska arkeologer ...

-SAPAS-

En finsk matuppfinning

Vad skall man göra för att få traditionell finsk mat att bli en restauranghitt?
Laga maten med fantasi och ödmjukhet, servera den i små portioner och ge
Den ett snärtigt namn, och Voilá. Eller KAS TÄSSÄ, som det heter på finska.

Mitt i hjärtat av H:fors hittar du Restaurangen JUURI, en restaurang som bjuder på finländsk matkultur i modern stil. Restaurangen JUURI blev grundad för att ta vara på och bevara de finska mattraditionerna. Här skulle karelska bakverk, lokal fisk, kött och grönsaker samt enkla örter fram i ljuset igen. "Kulinariska arkeologer" kallar de sig, ägarna till restaurangen Juuri,  men det betyder på inget vis att restaurangen  skulle ha stelnat i gamla och dammiga vanor. Menyn lever i nuet och förändras och utvecklas hela tiden i takt med säsong och årstider. Det traditionella kommer fram i form av råvaran och nostalgiska smaker som väcker minnen om, - ja just det, - våra rötter.

Mest berömd är restaurangen för sina små finländska munsbitar, de så kallade SAPAS. Sapas är en förkortning av orden Suomalaiset AlkuPAalaSet ,  små finländska förrätter berättar en av ägarna Jarkko Myllymäki.

Hur kom de sig då att man hittade på just Sapas?


-Vi hade bägge två, Ilja Björs och jag haft en hel del  kontakter med folk och mat från medelhavet och vi ville skapa en finsk version av, meze, tapas eller antipasto. Finskheten har alltid varit fundamentalt viktig för restaurangen och ett öppet sinnelag med en frisk nyfikenhet är grundläggande för att vi ska kunna skapa en mångsidig och intressant produkt säger restaurangens kökschef Jukka Nykänen. Framgången har gjort att man även öppnat tre andra restauranger i samma filosofiska anda: Latva Bar, Maritori och Pihka.

Här nedanför kan du surfa in på restaurangens hemsida:
Bon appetit

Inga kommentarer: