MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

tisdag 5 augusti 2014

Rotfruktssallad, en grönsaks högsta önskan. Sallad nr 2.

En grönsaks högsta önskan samt hälsokost för själen:

Ett stycke nyckfull vår. 
Obegränsade mängder med frisk luft.
En handfull intensiva sommardagar, Två åskväder, och en Kärleksfull omtanke.
Blandas samman med minnena från en barsk vinter. 
Serveras dagligen i stora mängder.




Rotfruktssallad 
Receptet för 4 personer
Ingredienser:

200 g rukkola
100 g krispig blad sallad
En handfull blad av ängssyra
3-4 st sommar lökar ( ny lök med blast)
6 st rädisor
1 knippe grön sparris ( 6-8 st)
1 st hel blomkålshuvud
4-6 st nyplockade morötter
1 st rödlök
4-6 st färska tvättade nypotatisar
200 g Cherrytomater i olika färger

Dressing:

 1msk stark senap
*1 dl egen nordisk pesto
1 msk riven stark lokal vällagrad ost
2 msk balsamvinäger


1: Skär bort blast och rotstock från blomkålen, fördela sedan blomkålen i små knippen, inte större en lagom stora munsbitar. Skär bort blasten, tvätta och skölj av morötterna och skär dem i slantar eller i avlånga båtar. Potatisen skär du i smala avlånga båtar.
2: "Snoppa" sparrisen, men skala dem inte. låt dem vara hela eller dela varje sparris i två delar.
3: Blanchera alla rotsakerna, ( Sparris, blomkål, morot och potatis) just så mycket att de har sin spänst kvar. Avkyl dem hastig i kallt vatten med isbitar i.
4: Skär ny löken med blast i små bitar, rädisorna i båtar och rödlöken i tunna ringar.
5: Tag fram en stekpanna och bryn hastig alla rotsakerna i stekpannan, antingen i lite olja eller smör, men inte för mycket av fett eftersom salladen sedan skall dränkas i dressingen när den serveras.
6: lägg upp lite rukkola och bladsallad i botten på ett serveringsfat och placera en del av de brynta rotsakerna över, fortsätt bygga upp lager på lager. Toppa med ängssyran, den tunt skivade rödlöken och det mångfärgade cherry tomaterna. Avslutningsvis häller du över dressingen. Låt stå i rumstemperatur ca 10 minuter fören du serverar salladen, på så vis hinner salladen ta åt sig av dressingen.

*Nordisk pesto:
NORDISKA PESTON (V1)
Ingredienser:
1 stor bunt kruspersilja
1 stor bunt krondill
Några kvistar libbsticka
½ dl riven pepparrot
En handfull blad åkersyra
4 msk ättika
1 msk tallkottfrön eller pumpafrön.
2-3 dl rapsolja
20 g god lagrad inhemsk blåmögelost
lite salt efter behag.
Eventuellt några ramslökar om man har tillgång till dem
Kör allting i en matberedare eller mixer till en grönskimrande lagom lös massa. 
Peston kan förvaras i kylen i månader.
© Christian Tikkanen



Bon appetit.

Inga kommentarer: