MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 26 september 2014

Socker&kanel inkokt päron, Yogurt och vaniljepudding med jordgubbsflarn och choklad


Reseptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st saftiga päron
Några jordgubbar
100 g blockchoklad
1 dl yoghurt naturell
½ dl tjocj grädde
1 st vaniljstång
½ dl socker
½ tsk kanel
2-3 dl Päroncider
1 msk konjak
5 st gelatinblad

1: Skala päronen, men lämna kvar toppskaftet. Skär päronen i två bitar en toppdel och en bottendel.
kärna ur "bottendelen" så att du får en ihålig kolv ca 2-3 cm hög koka dessa delar i en blandning av päroncider en matsked konjak.liten del av sockret och kanel. låt päronen koka i ciderblandnigen tills de är genomkokta och nästan genomskinliga, lyft dem upp och låt svalna på ett fat.
2:Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
3: Koka ihop 1 dl yoghurt naturell, grädden, ca ½ dl socker,skrapa ur vaniljstången och tillsätt skrapet och stången i uppkoket. Låt detta bara få ett uppkok, ta av värmen och låt svalna lite.
4: Tag upp gelatinbladen ur vattnet och vrid ur dem det mesta av vattnet och rör ner dem i yoghurt-vaniljblandningen. Häll upp i små formar och ställ i kylen att stelna några timmar.
5: Den översta toppdelen av päronet lägger du i en marinad av 1 dl rödvin blandat med ½ dl socker och 1 tsk kardemumma, ös marinaden nu som då över pärontopparna. låt päronen stå i rumstemperatur så länge de marineras, det tar ungefär ½ timme, kom ihåg att ösa dem några gånger under tiden.
6: Servera päronen med yoghurt-vaniljpuddingen och skivade jordgubbar samt några choklad chips.
Vill du kan du även göra som jag gjort laga en karamell på socker och jordgubbsmelba genom av att koka den till en seg och tjock sockermassa som går att forma som man vill och när det stelnat är fast som glas. Den här dekorationen ser du som ett stort rött S över själva efterrätten, se på bilden ovan.

Bon appetit.

Inga kommentarer: