Det är en tidig morgon och det första
färsk bakade semlorna är på väg att tas ut ur ugnen. Kaffekokaren puttrar och en
stekpanna står på spisen. Några baconskivor väntar på turen att bli stekta i
den varma stekpannan och på köksbänken står fat med lokala produkter av
uppskurna charkuterivaror, ostar, pastejer och annat smått och gott som
serveringspersonalen är på väg att fylla upp matsalsbordet med.
Klockan har hunnit bli halv nio och de första gästerna har börjat anlända och signerar sig in via gästboken. Morgonfrukosten står uppdukad vid matsalsbordet och gästerna finner allt eftersom det anländer sina platser runtom det uppdukade bordet, morgonfrukosten kan äntligen börja!
På köket är man redan i full gång med förberedelserna till lunchen. På menyn står det en kryddig tomatsoppa med vit bön-kräm och morotschips till förrätt, stekt hälleflundra med rostade rotsaker och citronsås till varmrätt och honungsäpple med riven marinerad rödbeta och ädelost till efterätt. Alla ingredienserna står snällt och prydligt och inväntar sin tur på att bli omhändertagna, utom fisken som köpmannen väntas avlämna till oss så färsk som möjligt någon gång under morgonen.
Klockan är nu tio och morgonfrukosten är också
över och det är dags att duka av och se över bordet samt duka upp matsalen för
nästa begivenhet som blir ett lunchmöte för några utvalda gäster. I samma stund anländer också fisken från fiskhallen:
några ytterst pinfärska och fina flundror ligger på is tillsammans med några
stycken pilgrimsmusslor, havskräftor och en del havstång. Förnöjd och glad över exemplariskt fina och kvalitativa
råvaror störtar jag raskt in med dagens fångst och kastar mig entusiastisk över
nästa uppgift.
Fisken fileas och allt puts och avskär åker
ner i en kastrull för att kokas till en fiskfond. Här handlar det nämligen om
att utnyttja råvarorna maximalt ( råvarumaximering) så även lökskal och andra
skaldelar från rotsaker åker ner i kastrullen. Nu är det hög aktivitet i köket, det kokar och
puttrar i var och varannan kastrull samtidigt som serveringspersonalen har
fullt upp med att duka upp matsalen i ett representativa skick inför den
stundande lunchen.
När väl allt är på plats i matsalen och köket
har alla momenten under kontroll, är det dags för en liten välförtjänt
kaffepaus och en genomgång av dagens andra löpande sysslor. Exakt klockan halv
ett anländer ambassadens bil med några högt uppsatta finländska tjänstemän som
skall delta i lunchen och därmed är alla gäster på plats och lunchen tar sin
början. Rätt efter rätt blir presenterad
inför gästerna vilket också är en ytterst viktig del av en måltidsupplevelse på
residenset. Måltidspresentationen skall
vara med om att skapa en nyfikenhet och tillfredsställelse hos gästernas.
Gästerna skall få en upplevelse för alla sinnena genom hela måltiden och det är
de som är mitt yttersta mål.
Så här kan en helt vanlig vardag se ut på den
Finska ambassadens residenskök i Oslo. Gäster kommer och går och representationer
avlöser varandra mer eller mindre hela tiden. Arbetet är lockande och inte
minst skapande just för att ingen dag är den andra lik och det är också ett
typiskt scenario för den här branschen som gör vardagen både spännande och
intressant. Alla kockars högsta mål bör
vara att mat skall skapas och inte
kopieras.
God fortsättning på den fina hösten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar