torsdag 15 januari 2015

Är du en medveten konsument?

Vet du alltid vad du köper för livsmedel?


Allt fler människor blir upptagna av att ändra på sina matvanor, man vill bli mera miljömedvetna, tänka klimatsmart och allra helst skall man handla ekologiskt. Intresset för frukt och grönt har aldrig varit större än i dag. Butikerna mäktar inte att möta den växande efterfrågan av ekologiska produkter. Det hälsomedvetna konsumenterna tänker inte alltid på vilka “ekologiska eller klimatsmarta” val det har gjort och om det alls varit så medvetna och goda val. Vid övergången till bättre matvanor och livsstil har vi “grönt ljus” hela tiden även om den röda gubben varnande ibland blinkar till.

“-En ung nybliven miljöaktivist har bestämt sig för att ändra på sina matvanor och sin livsstil genom av att börja tänka klimatsmart och handla ekologiskt. För att göra realitet av sin åsiktsyttring och känsla för en bättre miljö tar hon, Helga Trotsig, sin cykel till närbutiken för att köpa bröd, dessutom “dagsfärskt” och nygräddat i butiken. Den importerade laxen och den frysta fisken slutade hon med redan föregående dag”.

Väl framme vid närbutiken hälsar hon på bagaren bakom disken och får raskt frågan om vad hon vill ha i påsen i dag då. -Är det i en plastpåse du tänkt sätta mitt bröd, kontrar Helga med, -du förstår, nu har jag blivit miljömedveten och ska tänka klimatsmart, så mitt bröd skall i en papperspåse och inte någon plastpåse, på så vis sparar jag på våra icke förnybara naturresurser, vet du, och så skall det vara ekologiskt så klart”-. Bagaren bakom disken blir så glad åt svaret att han mest liknar ett smileys på datorskärmen medan han lägger ett ännu varmt Fazers ekologiska bondens surdegsbröd och en Rustik batong i papperspåsen. Ett av bröden har dessutom Hjärtförbundets hälsomärke, en logo, med ett hjärta på sig, som skall vittna om att man gör ett hälsosamt och nyttigt val,  medan det andra brödet bara är ett annars så dåligt val, men det vet inte Helga om, lika lite som hon vet om att även hälsobrödet är ett ifrågasatt val om hon ska tänka på miljön.

I kön bakom Helga står en gråskäggig man och studerar förskräckt den unga miljöaktivistens förehavanden. Rustik-batongen kommer förresten fryst från Luxemburg till Finland och hamnar i kundens påse flera månader efter att den egentligen bakats. Och hälsobrödet från Danmark om så även ekologiskt, men när elräkningarna från dessa summeras ihop rymmer det ett litet afrikanskt lands hela el-förbrukning och man kommer inte ens i närheten av någon slags tal om naturskydd, eller klimatsmarta val, dock nog ekologiskt om än ifrågasatt och den finsk tillverkade Metos ugnen i butiken förbrukar den också så mycket energi att butiken kan hållas varm även under den värsta kylperioden. Och för att inte tala om alla det långa transporter och mellanhänder som varit i involverade i produktionen .. Var nu allt detta då så himla klimatsmart tänkt, ekologiskt eller ens miljömedvetet? Nja, det hade nog lönat sig att baka brödet själv eller kanske cykla till det lokala bageriet i stället, om det nu fanns ett sådant förstås,

Bittert får den unga nyblivna miljöaktivisten erfara att allt inte är så enkelt som det ser ut, det är mera komplicerat än så att handla i butik och bland annat inte ens bröd är att lita på fast det ser ut att bli stekt i butikens egen ugn, det är inte varken färskt eller ny gräddat, bara upptinat och uppvärmt. Klimatsmarta val, ekologiskt handlande och miljömedvetenhet handlar inte bara om vilka val du gör det handlar i allra högsta grad om att vara ytterst medveten, påläst och konsekvent i sina val och ageranden annars är det lätt hänt att man även som miljöaktivist går vilse i denna djungel av råvaror och livsmedel som bjuds ut.


Delar av text är tagen och översatt till svenska från den här Bloggen: 

 http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2015/01/14/lahikaupasta-lamminta-leipaa-luxemburgista/


Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen