söndag 1 februari 2015

Norge har det gastronomiska övertaget.

Vad är det som gör Norge till en gigantisk gastronomisk nation. Inget annat land, med undantag för Frankrike självt, har än så länge kammat hem så många segrar i världens prestigetyngsta tävling som Norge har gjort i Bocuse dÒr. År efter år presterar Norska kockar de som alla andra bara går och drömmer om att åtminstone en gång under karriären få vara med om, nämligen att få den ära och berömmelse som världsmästerskapen i kokkonst innebär, få delta i den kocktävling som är höjd över allt annat och som blir det yttersta beviset på att man just då är världens bästa kock.

Norge har genom sina fem stycken guldsegrar symboliserade i Paul Bocuse statyetter och ett betydligt antal andra och tredje plats segrar bevisat resten av världen att Norge som nation har förmågan att frambringa kockar i världsklass och att dessa kockar dessutom har ett brinnande intresse för vad det håller på med. 

Jag tror att det norska folkets vilja och intresse för allt det goda i livet är den faktor som till stor del är en bidragande orsak till att Norge som nation lyckas trolla fram år ut och år in nya kockförmågor som sedan dessutom blir världsstjärnor, kockar i den allra högsta klassen. Norge har som nation givetvis också en särställning när det gäller matlagningskonst, Norge är världens rikaste land och har en närmast nästan outtömlig mängd av råvaror att ösa upp ur både hav och på land och lägger man därtill den obegränsade iver och entusiasm bland kockarna till dessa råvaror, ja vad kan då gå galet, nästintill ingenting, det blir fullkomligen omöjligt att kunna misslyckas. 

Personligen tror jag att Norge vinner så ofta just på grund av att mentaliteten i detta land är något i en fullständigt egen klass för sig själv. Människorna här är framsynta, glada och positiva till allt och då jag riktigt tänker efter kommer jag ihåg de orden en norsk kollega till mig yttrade, nämligen, en sur kock lagar aldrig god mat, och det lär vara nog så sant. Norska kockar är fullständigt och harmlöst förälskade i alla slags situationer och ett tillfälligt nederlag gör dem ännu starkare och tävlingssugna just därför att man har den inbyggda förmågan att kunna vända något dåligt till det bästa. Man har en mentalitet i Norge som tydligen bara smittar av på likasinnade och det gör att det norska samhället och i detta fall kockarna smittade av den allmänna mentala hälsan presterar någonting mycket mera ut över det vanliga, någonting som är skapat för att vinna. 

Tyvärr saknar vi Finländare totalt denna förmåga, att se det positiva i allt och dra nyttan av det, vi är tyvärr redan genom modersmjölken avlade till en slags tungsinthet, en slags mollaktig tillvaro som återspeglar sig i alla samhällsskikt, vi är , låt oss säga det, ett tyst folk med förmågan att säga så lite som möjligt på så lång tid som möjligt medan våra västligaste nordiska grannar: Norrmän är det rakt motsatta, det sprudlar av iver till att få säga så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt och att kunna uttrycka sig klart och tydligt med perfektionism och entusiasm är för dem en dygd, Kanske detta är en av det orsaker till att den norska kokkonsten har så otroligt bra vind i seglen, vad vet jag, men faktum kvarstår att Norge är det bästa landet i världen på att laga konst av mat, om vi då inte räknar med Frankrike förstås. 


Gratulerar med segern, Ørjen Johannessen, du har vunnit allt det som går an att vinna under några år och på toppen av det hela Bocuse dÒr 2015 lyon. Hela den gastronomiska världen bugar ödmjukt för dig. 

 Bona appetit

Norska segrar genom åren i Bocuse dÒr 

Guld 2015 i Lyon Ørjen Johannessen
Guld 2014 i Stockholm Bocuse dÒr Europic. Ørjen Johannessen
Brons 2011 Lyon. Gunnar Hvarnes
Guld 2009 Lyon. Geir Skeie
Silver 2005 i Lyon. Tom Victor Gausdal
Guld 2003 i Lyon. Charles Tjessem
Guld 1999 i Lyon. Terje Ness
Brons 1997 i Lyon. Odd Ivar Solvold
Guld 1993 i Lyon. Bent Stiansen
Silver 1991 i Lyon Lars Erik Underthun



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen