MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 11 mars 2015

rökt lax eller torkad älg, valet är ditt.

Lax tartar, senapssås och syrade grönsaker
© Christian Tikkanen
Skär lax i tunna små tärningar eller strimlor. Gör en 1-2-3 marinad på ättika, socker och vatten, dvs: en del ättika två delar socker och tre delar vatten, lägg den strimlade eller tärnade laxen i marinaden och låt dra i en timme. Sila bort marinaden, och blanda laxen med finskuren dill, lök, salt och peppar, rör om och placera i bottenlösa konditor-cylindrar. Pensla tallrikarna med senapssås, och placera lax tartaren över, lägg sista handen på dekorationerna och servera genast.


Mousse på torkat älgkött, rödbetscouli,
syrad blomkål och marinerad apelsinkrutong
© Christian Tikkanen

Skär det lufttorkade älgköttet i små tärningar, hacka en charlottenlök fint, lägg allt i en skål och tillsätt 1 msk creme fresch, några mortlade enbär, salt och peppar samt en liten skvätt konjak, rör om till en stadig smet, forma smeten till äggformade bollar och servera tillsammans med en rödbetscouli (puré) penslad på spegelfat och syrade grönsaker med cherry-marinerade apelsinkrutonger.
Bon appetit

Inga kommentarer: