MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 20 augusti 2015

Röda vinbärsbullar lagom till eftermiddagskaffetLagom goda och lagom lätta för att göras till eftermiddagskaffet.
Det hela tar inte mera än max 45 minuter från start till slut. 

Ingredienser:

2½ dl mjölk
100 g smör
1 ägg
25 g jäst
1 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 7-8 dl vetemjöl
1 nypa salt

1. Värm upp mjölken och smöret, kyl ner tills det är fingervarmt.
2: Blanda i degskålen sockret, kardemumman saltet och jästen och några matskedar ljumt vatten, låt det stå och dra en liten stund.
3: Häll i den avsvalnade mjölken med smöret, tillsätt ägget och rör om.
4: Tillsätt vetemjöl litet i taget och blanda samman till en stabil men lagom lös smet.
5: Låt jäsa under handduk i minst 30 minuter.


Baka ut degen till en avlång stav och skär ut lagom stora delar som du formar till bollar. Tag ett glas med ett jämnt och flat botten som ändå inte täcker hela den degbit du format till en bulle. Pressa glasbotten över den rundade bullen så att mittdelen blir mycket tunn och kanterna buktar ut i tjockare form. fyll därefter det insjunkna partiet med en sylt lagad på röda vinbär och vill du kan du även lägga över några färska bär. Givetvis kan du använda dig av vilka andra bär som helst, det är bara att låta fantasin flöda, alla bär du hittar ute i naturen just nu är gångbara för den här eftermiddagssysslan.

Grädda i ugnens mittdel på 175 graders värme i ca 7-10 minuter.  låt dem svalna och strö därefter över en lagom mängd grovhackad mörk och vit choklad och servera genast.

Bon appetit

Inga kommentarer: