Lagom goda och lagom lätta för att göras till eftermiddagskaffet.
Det hela tar inte mera än max 45 minuter från start till slut.
Ingredienser:
2½ dl mjölk
100 g smör
1 ägg
25 g jäst
1 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 7-8 dl vetemjöl
1 nypa salt
1. Värm upp mjölken och smöret, kyl ner tills det är fingervarmt.
2: Blanda i degskålen sockret, kardemumman saltet och jästen och några matskedar ljumt vatten, låt det stå och dra en liten stund.
3: Häll i den avsvalnade mjölken med smöret, tillsätt ägget och rör om.
4: Tillsätt vetemjöl litet i taget och blanda samman till en stabil men lagom lös smet.
5: Låt jäsa under handduk i minst 30 minuter.
Baka ut degen till en avlång stav och skär ut lagom stora delar som du formar till bollar. Tag ett glas med ett jämnt och flat botten som ändå inte täcker hela den degbit du format till en bulle. Pressa glasbotten över den rundade bullen så att mittdelen blir mycket tunn och kanterna buktar ut i tjockare form. fyll därefter det insjunkna partiet med en sylt lagad på röda vinbär och vill du kan du även lägga över några färska bär. Givetvis kan du använda dig av vilka andra bär som helst, det är bara att låta fantasin flöda, alla bär du hittar ute i naturen just nu är gångbara för den här eftermiddagssysslan.
Grädda i ugnens mittdel på 175 graders värme i ca 7-10 minuter. låt dem svalna och strö därefter över en lagom mängd grovhackad mörk och vit choklad och servera genast.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar