MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 16 augusti 2015

Ryska köttbullar -Bitok- på mitt lilla vis.


Ryska köttbullar -Bitok-

Receptet för  4 personer
Ingredienser:


300 g nötfärs
1 st fin hackad röd lök
1 ägg
1 msk smetana
 1 msk fin hackad saltgurka
2 msk skorpmjöl
1 dl mineralvatten
salt och peppar

-Blanda samman alla ingredienserna till en lagom tjock och smidig smet. Om smeten verkar för kompakt tillsätter du lite mera mineralvatten. 

-Stek köttbullarna vackert gyllenbruna, tag dem ur pannan och lägg i en eldfast form. Efterstek i ugnen på 125 graders värme i ca 5-7 minuter.  Servera köttbullarna med stekt vitkål, syrade grönsaker och om du vill göra det hela helt enligt den ryska traditionen så skall köttbullarna serveras tillsammans med grovt hackad saltgurka och rödbeta samt en smetana sås. Jag har valt att servera köttbullarna med potatismos smaksatt med västerbottensost och en rödbetssås tillsammans med en något salsainspirerad sallad och nordisk pestodressing. 


Bon appetitInga kommentarer: