MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 27 september 2015

150 år av Jean Sibelius en hyllning till mästaren och måltiden


Finlands flagga i rosor
På den Finska Ambassadens kök i Oslo är förberedelserna inför 150 års firande av vår största komponist Jean Sibelius i full gång, jubileumsåret till ära sker inte bara festligheter på den Finska ambassaden i Oslo utan även på en hel del andra ställen runt omkring i världen. Konstnärskap, upplevelser, känslor och minnen blir verklighet genom både större och mindre musikala föreställningar, människor kommer att samlas kring ett gemensamt tema nämligen: Jean Sibelius, och vad är väl då mera fullständigt än att kombinera musik med mat i en gemensam helhet, en konstform möter en annan och förenas i harmoni.
Kalevala bakelse

Musik och måltid har följt människan i genom alla tider och man kan utan att överdriva säga att musiken och måltiden är släktingar med varandra, som två tvillingar det inte går att skilja åt och som man inte heller skall skilja åt.

Musik bär på en harmoni som när den kombineras ihop med allt detta: maten, lokaliteten, utensilierna och bordsgästerna, så formas det en helhet, en slags symbios som nämns i gastronomiska kretsar som den "totala måltidsupplevelsen".  Måltidsupplevelsens syfte är också att ge bordsgästen en helhetsbild där allting skall flyta samman i en behaglig sinnesstämning och njutning.

Tuonelas svan
I denna strävan i att försöka nå denna totala måltidsupplevelse har vi på den Finska ambassadens residenskök tagit oss friheten att skapa några efterätter som på många sätt kan symbolisera Jean Sibelius musik och samtidigt också, men fram för allt, symbolisera både landet, kulturen och naturen vår. Finlands nationalfågel är just Svanen. Och i den symfoniska dikten Tuonelas svan som ingår i Lemminkäinen sviten och vårt nationalepos Kalevala, har Jean Sibelius på ett glimrande vis genom sin musikala skaparkraft placerat svanen på nästan varje människas näthinna, svanen känner alla till och det krävs ingen större ansträngning för att förstå den diktning som musiken har i sammanhanget.

Sibelius snittar "Finlandia"
Mera om själva festligheterna kommer under hösten och vintern, men här hittas redan nu några smakbitar: Tuonelas svan, en Kalevala bakelse och självklart det obligatoriska mästerstycket Finlandia representerat av en notspegel och "sibeliussnittar" allt till ära för vår Stora Kompositör Jean Sibelius.

Recept kommer under hösten

 Njutbara stunder i Sibelius sällskap.


Inga kommentarer: