MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 21 november 2015

Chokladmarkis med sockerpudrade örter och flädersirap


Det har gått många spekulationer i hur man gör en chokladmarkis, någon har hävdat att den görs på smör och kakao som vispas ihop med grädde, någon menar den skall göras på sockerkaksbotten med en slags mousse, alla säkert på sitt sätt godtagbara men inte desto mindre några markiser i sin ursprungsform. Chokladmarkis uppstod redan på Jean Antheleme Brillat-Savarins tid i brytningen mellan 1700 och 1800-talet.

En efterrätt som nästan skapade revolution och samtidigt fått Franska damers hjärtan att stanna av förtjusning och längtan. Theobrominet i chokladen har överväldigat och smält även det frusnaste hjärtan. En chokladmarkis är inget annat än äggulla-socker-grädde-choklad som fått stelna till en formbar konsistens, fyra basvaror i det franska köket man inte kan vara utan.

Chokladmarkis med sockerpudrade örter och flädersirap

Ingredienser:

4 st äggulor
60 g socker
1 dl grädde
200 g mörk choklad ( helst över 70 % choklad)
3 dl vispad grädde

1: Blanda samman äggulorna, sockret och 1 dl grädde. Värm upp blandningen nästan till kokpunkten under omrörning. Tillsätt chokladen under omrörning. Låt blandningen svalna.
2: Rör ner den vispade grädden i chokladblandningen och häll massan i en lagom stor form.
3: Ställ formen med markis blandningen i kylen att stelna för minst 4 timmar, bäst blir den om den får stå över natten. 
4: skär ut i önskad storlek formade bitar och servera med sockerpudrade örter och en flädersirap.

Bon appetit.


Inga kommentarer: