Det har gått
många spekulationer i hur man gör en chokladmarkis, någon har hävdat att den
görs på smör och kakao som vispas ihop med grädde, någon menar den skall göras
på sockerkaksbotten med en slags mousse, alla säkert på sitt sätt godtagbara
men inte desto mindre några markiser i sin ursprungsform. Chokladmarkis uppstod
redan på Jean Antheleme Brillat-Savarins tid i brytningen mellan 1700 och
1800-talet.
En efterrätt
som nästan skapade revolution och samtidigt fått Franska damers hjärtan att
stanna av förtjusning och längtan. Theobrominet i chokladen har överväldigat
och smält även det frusnaste hjärtan. En chokladmarkis är inget annat än
äggulla-socker-grädde-choklad som fått stelna till en formbar konsistens, fyra basvaror i det franska köket man inte kan vara utan.
Chokladmarkis
med sockerpudrade örter och flädersirap
Ingredienser:
4 st äggulor
60 g socker
1 dl grädde
200 g mörk choklad ( helst över 70 % choklad)
3 dl vispad grädde
1: Blanda samman äggulorna, sockret och 1 dl grädde. Värm upp blandningen nästan till kokpunkten under omrörning. Tillsätt chokladen under omrörning. Låt blandningen svalna.
2: Rör ner den vispade grädden i chokladblandningen och häll massan i en lagom stor form.
3: Ställ formen med markis blandningen i kylen att stelna för minst 4 timmar, bäst blir den om den får stå över natten.
4: skär ut i önskad storlek formade bitar och servera med sockerpudrade örter och en flädersirap.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar