MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 3 januari 2016

Bacon. One slice fits all ... ingenting för varken veganer eller vegetarianer.

Säga vad man vill om Christopher Sjuve ( kokboksförfattaren med förkärlek till bacon) men ljuger, det gör han inte, allt blir nämligen bättre med bacon.

Pasta med bacon och ost
-"Några skivor stekt bacon i en pastarätt med sparris tillför både smak och fyllighet som du annars ville saknat i rätten. Bacon fyller tomrummet och ger dig mättnadskänslan.-" (Christopher Sjuve).

Jag tycker det är underligt att ingen tidigare har skrivit en kokbok om världens bästa ingredienser. Bacon är vägen till bättre hälsa ... Tänk bara på hur lite bacon det skall till för att göra sunda, gröna rätter bättre! Med mindre man har tron på att alla blir vegetarianer, så är bacon lösningen, fastslår Christopher Sjuve.

Matskribenten (som till vardags skriver för: klikk.no) understryker att hypotesen om att "allt blir bättre med bacon" fortsättningsvis står orubbligt fast även i Bloody Mary, glass och pannkakor. Det är nog på tiden att hugga in detta i sten säger den entusiastiske författaren, som också poängterar att bacon är det roligt att experimentera med.

Burning love
Recept med fantasi. Och det har han gjort till ett livsverk genom och med sin kokbok: "Allt blir bättre med bacon". som har undertiteln, "allt du behöver veta om bacon - och lite till." Om du är en av dem som förbinder bacon med stekt ägg och ingenting annat än det så kan du redan nu börja förbereda dig på en hel del överraskningar. Varför inte använda sig av tre timmars arbete med att laga en bacon och potatiskaka med ost, eller smälla ihop en baconpaté, laga en doftande gryta coq au vin rikligen kryddad med bacon och varför inte meka ihop en pastasås med öl och bacon. Sjuve uppfordrar oss till att använda fantasin och bacon, alltså en god kombination.

Med fantasin som hjälpreda och vägvisare kan du till exempel laga det som Christopher Sjuve kallar för en bacon bomb, "och det är lika så bra att hälsomyndigheterna aldrig får veta om detta". fastslår Christopher fören han går lös på själva receptet. Här skall man blanda köttfärs med en god BBQ sås, packa det hela runt en kula med mozzarella ost och rulla de in i bacon, sedan steka det i pannan eller på grillen tills det fått en gyllene färg.

Bacon & Choklad snacks 
Inte heller maträtten med det sexuellt klingande namnet Brinnande kärlek, som författaren menar att Elvis Presley använde som inspirationskälla då han sjöng låten "Burning love" verkar illa. Man lagar en mjuk, fet potatismos och serverar den tillsammans med frasigt stekt bacon, rödlök som är stekt tills den blivit mjuk och toppar det hela med frisk gräslök. Och är du inte ännu vid det här laget tillfreds så bör du inte missa detta som den sista smörjelsen: stek några baconskivor tills det är vackert gyllene, spröda och frasiga, lägg dem på ett hushållspapper och låt fettet rinna av. Smält mörk choklad och doppa baconet i chokladen, pynta så gärna med lite hackade nötter och mandlar, låt det hela avkylas i kylskåpet, och VIPS, så har du ett snacks som enligt författaren ser till att "det smäller när två av världens bästa smaker möts i samma mun".
Och för ordningens skull: Christopher Sjuve understryker att bacon också passar till sushi, efterrätter och drinkar så länge man gör det rätt och riktigt.

Bon appetit

  

Inga kommentarer: