MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 20 maj 2017

försommarsalladen "mellan hägg och syren".

Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, det är den tid på året då alla de spröda vårprimörerna är som bäst. Det är nässlornas, ramslökens och sparrisens tid för att nu nämna några av dem. 

Det är den tid av året när portarna till naturens eget skafferi står vidöppna och du kan välja mellan ett överflöd av olika råvaror, råvaror som dessutom inte kostar dig nämnvärt mycket mera än lite motion för att du skall kunna skaffa dig dem och det är ingenting som är skadligt, tänk bara på den slutsats du står inför vid dit matbord när alla dessa naturens egna råvaror är komponerade till en mättande måltid, du får en tillfredsställelse som övergår alla andra njutningar, du blir både mätt på maten och mättad av den egna insats du gjort i att skaffa dig dessa kostnadsfria råvaror direkt ur naturens egna skafferi. I ärlighetens namn måste jag erkänna att den här salladen nedan inte precis är helt rent naturtrogen då den innehåller både mango och äpplen som mera tillhör sensommaren och hösten, men jag tror att var och en förstår själva poänget jag syftar till.
Försommarsallad

Recept för 4 personer


ingredienser:

 1 st mango i små tärningar
1 st äpple i små tärningar
1 st gurka i små tärningar
1-2 st Charlottenlök i små tärningar
1 röd paprika i små tärningar
1 st isbergssallad strimlad eller tärnad
2 msk nordisk pesto
salt och peppar

till dekoration över salladen

En handfull kirskål blad
en handfull ramslök blad och några blommor
en handfull Blåbärsblommor
några kvistar gräslök


Blanda alla ingredienserna för salladen i en skål och lyft över på ett serveringsfat eller i en ren skål. Tillsett omsorgsfullt den handplockade kirskålen, ramslök bladen, blommorna och till sist strör du över blåbärsblommorna. Servera salladen gärna med någonting grillat, en pepprig biff eller en kryddstark kyckling, du väljer själv. 

bon appetit


Inga kommentarer: