MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 6 september 2017

Languster med kräftsås på rostat bröd


Recept för 4 personer
Ingredienser


8 st languster (går även under namnet havskräfta) färdigkokta
Ramslökspesto eller ramslök i olja
 4 skivor gott bröd
1 dl kräftfond
½ dl grädde
2 msk smör
2 charlottenlökar
salt och peppar


-Börja med att lossa langust stjärtarna från kroppen och dela stjärtarna i två delar på längden, du skall beräkna 2 languster per man, så att varje portion således innehåller 2 hela stjärtar delade i tu. Klorna rensar du från köttet och lägger det i en skål. Skal-delarna lägger du i en kastrull och lägger till sidan för vidare behandling.

-Skala löken och lägg skal delarna i kastrullen med langust skalen, häll på vatten just så mycket att det täcker och låt koka i en halvtimme, sila och ta vara på vätskan, reducera vätskan tills endast en tredjedel återstår och ta av värmen.

-Lägg de delade langust stjärtarna på en ugnsplåt du har täckt med bakplåtspapper, salta och peppra lätt och pensla på lite ramslökspesto över varje stjärt. Låt vila på köksbänken en liten stund.

-Fräs charlottenlöken i en liten kastrull tills den är lagom mjuk och brynt, tillsätt köttet från langusternas klor du tog vara på och häll över grädden och och låt det hela koka ihop, tillsätt smöret till sist för att blanka av såsen, håll den varm.

-Lägg ugnsplåten med det kryddade langust stjärtarna i ugnen på 250 graders värme i högst 3-4 minuter, Under tiden rostar du brödet och lägger upp en brödskiva på varje tallrik. Fördela därefter 4 stycken langust stjärtar på varje brödskiva och ringla en del sås över stjärtarna, just så mycket att det också rinner ner på brödskivan så att den suger upp såsen. Servera genast tillsammans med en god sallad till. Detta kan du gott servera som en förrätt eller bara som en god kvällsbit.

Bon appetit


Inga kommentarer: