Chokladmousse till den mörka rulltårtan.
Ingredienser:
1 st mörkt rulltårta (långpanna storlek)
200 g smält mörk choklad helst över 70% kakaohalt
3 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
2 msk konjakslikör
Skär bort de ojämna kanterna på rulltårtan så att du får raka och fina linjer. Vispa grädden tills den är ordentligt tjock men ändå inte på väg att bli allt för styv. Sätt den vispade grädden i kylskåp att vila och under tiden smälter du chokladen i vattenbad. Skrapa ur fröna på vaniljstången och tillsätt fröna i den smälta chokladen tillsammans med konjakslikören. Ta av värmen så fort chokladen har smält och är flytande och blank, låt den svalna till rumstemperatur. Ta fram den vispade grädden från kylskåpet och när chokladen är lagom tempererad, alltså inte längre varm men bara rumsvarm rör ner den ordentligt i vispgrädden. Fördela så en jämntjock mängd av chokladmoussen över på rulltårtan, (kom ihåg att ha rulltårtan på ett bakplåtspapper, då blir det enklare att flytta den över på ett vackert fat för dekorering senare) längsgående i ena ändan rulla därefter försiktigt samman hela rulltårtan till en tjock och grov cylinderform. lägg den i kylskåpet att vila så att den får stelna och "fästa" sig fören du flyttar över den på ett serveringsfat.
Hjortronfromage till den ljusa rulltårtan.
Ingredienser:
200 g frysta eller färska hjortron
1 vaniljstång
4 blötlagda gelatinblad
½ dl socker
½ dl hjortronlikör
3 dl vispgrädde
1-2 st stjärnanis
Koka upp hjortronen med sockret och sila hjortronen därefter i durkslag så att alla fröna från bären kommer bort. Lägg hjortron-sockerlagen tillbaka i kastrullen och lägg i stjärnanis och vaniljstången och fröna du har skrapat ut ur stången, låt det få ett uppkok, ta det från värmen och kom ihåg att ta bort både stjärnanisen och den hela vaniljstången. Pressa sedan vattnet ur det blötlagda gelatinbladen och tillsätt dem under omrörning i hjortronlagen, låt lagen svalna till rumstemperatur fören du tillsätter den i den vispade grädden, lägg därefter hjortronfromage blandningen i kylen för en halvtimme, då är den enklare att jobba med, fören du fortsätter med att fylla massan i den ljusa rulltårtan. Proceduren med att fylla den ljusa tårtan är den samma som då du lagade din chokladmousse rulle. lycka till. Jag har dessutom frapperat eller dragit över en hallonsås på min hjortronfromage rulle och dekorerat den med hela hjortron.
Och förresten God jul och ett gott nytt år till er alla. Vi ses i 2018 med många nya spännande saker på gång.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar