Offentlig Matfostran…
Självklart har
hem och familj det grundläggande ansvaret för barns kosthåll, men tänk på att
när så många måltider intas i grundskolan så har faktiskt skolan ett stort
inflytande på barns matvanor, kosthåll och hälsa.
Med en tillfredsställande
kunskapsnivå i att tillreda mat, som de allra flesta som jobbar i ett skolkök
antagligen har, så är också matlagning den aktivitet som väcker störst känslor
på skolan och som samtidigt, om det görs rätt och riktigt, också är någonting
som berör barnens nyfikenhet allra mest.
Det är upp till det ansvariga att välja riktig mat, berätta historier
runt maten och lära barnen goda och sunda matvanor som det senare i livet har
stor nytta av, skolan har, för att säga det ganska så milt, ett stort
måltidsfostrande ansvar, minst lika stort som hem och föräldrar har.
För att laga
god och näringsrik mat krävs det ingen specialkompetens men det hjälper
självklart att åtminstone vara intresserad i att laga mat. Kökspersonalen och
alla det involverade i skolmaten bör alltså ha en stor portion av intresse för
vad det håller på med, för därigenom inspirerar det både varandra och barnen på
skolan, det ger en matglädje som smittar av sig.
Barn rynkar
sällan och nästan aldrig på näsan till mat om det själva fått vara med om att
bli involverade i den eller om maten har blivit presenterade av en
inspirationsrik personal, det är otroligt viktigt att kökspersonalen visar sin glädje
över att laga maten för barnen, och att det gör det för att barnen skall må bra
på skolan, barnen förstår nämligen det här bättre än vi tror även om det inte alltid
ger konkreta yttryck för det.
För att skapa
denna matglädje är det också ytterst viktigt att barnen får veta varifrån maten/
råvaran kommer och att det får se sammanhanget. Årets rytmer och säsonger är en
viktig del av all måltidsfostran och borde även ingå i de dagliga göromålen som
undervisningen på skolan. Rena och goda råvaror utan hel och halvfabrikat är basen
för en sund och god måltidsfostran skolan måste ta till sig. Det är inte så
svårt att laga mat från grunden när man gör det enkelt för sig, och med den
maskinpark skolköken idag har till sitt förfogande blir denna uppgift näst
intill en barnlek.
Jag hoppas att de som är involverade i skolmaten hemma i Finland tänker på detta nästa gång man är i färd med att sätta upp en strategiplan för hur man kan förbättra skolmåltiderna.
Jag hoppas att de som är involverade i skolmaten hemma i Finland tänker på detta nästa gång man är i färd med att sätta upp en strategiplan för hur man kan förbättra skolmåltiderna.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar