fredag 23 februari 2018

Dronning Mauds fromasje, Haugesunds desserten.

Den bomulls mjuka och äggskalsfärgade Norska desserten finner man på varje konfirmationsbord i trakterna runt omkring Haugesund och som namnet antyder så har fromagen ett kungligt upphov. Receptet kan spåras tillbaka till 1872 och bakom det receptet står en okänd kock från Haugesund, det är också därför desserten först kallades för Haugesund desserten.

Haugesunds husmors skola serverade denna lokala härlighet då Drottning Maud och Kung Haakon besökte staden under Kröningsfärden år 1906. Alla vet vi hur smal om midjan Drottning Maud var men ändå lär hon ha tyckt om denna fullspäckade kaloribomb till dessert så mycket att den döptes om till hennes ära, och än i denna dag som är bär den hennes namn. Dronning Mauds Fromasje (fromage). I dag räknas den närmast som en nationell egendom och en matskatt som blivit ett fast inslag i både konfirmationer och bröllop, och inte minst en obligatorisk njutning under julen i det allra flesta norska hem.

Receptet är för 8 personer
Ingredienser:
5 stora ägg
5 msk socker
5 gelatinplattor
2 msk kokande vatten
5 dl vispgrädde
½ dl portvin eller rom
100 g mörk choklad 

1: Börja med att vispa grädden tjock och lägg den därefter i kylen.
2: Riv chokladen fint, (använd en mandelkvarn eller en matberedare med knivar).
3: Blötlägg gelatinbladen i kalt vatten i en skål
4: Vispa äggen samman med sockret till en vit och fluffig konsistens.
5: När ägg och socker är färdig vispat, klämmer du vattnet ur gelatinbladen och låter dem smälta i en kastrull med 2 msk kokande vatten, häll så den varma gelatinblandningen över i ägg-sockerblandningen medan du fortsätter att vispa på låg hastighet om du använder en elvisp, det här gör du för att gelatinblandningen skall blandas gott och jämnt in i ägg.sockerblandningen.
6: Ta fram vispgrädden ur kylskåpet och blanda ner den ordentligt i ägg-sockerblandningen.

Ta så fram en stor dessertskål, helst av glas för då ser du alla det lag som desserten består av, och häll 1/3 av fromagen i skålen, strö över en del av den finhackade rivna chokladen, fortsätt så med två lag till och överst på toppen avslutar du med resterna av chokladen och vill du kan du även pynta med färska hallon och blåbär när de är i säsong. Jag pyntade också min fromage med några maräng toppar.

Ställ fromagen i kylskåpet i minst 4 timmar eller allra bäst blir den om du gör den dagen före och låter den stå över natten i kylskåpet.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen