Haugesunds husmors skola serverade denna lokala härlighet då Drottning Maud och Kung Haakon besökte staden under Kröningsfärden år 1906. Alla vet vi hur smal om midjan Drottning Maud var men ändå lär hon ha tyckt om denna fullspäckade kaloribomb till dessert så mycket att den döptes om till hennes ära, och än i denna dag som är bär den hennes namn. Dronning Mauds Fromasje (fromage). I dag räknas den närmast som en nationell egendom och en matskatt som blivit ett fast inslag i både konfirmationer och bröllop, och inte minst en obligatorisk njutning under julen i det allra flesta norska hem.
Receptet är för 8 personer
Ingredienser:
5 stora ägg
5 msk socker
5 gelatinplattor
2 msk kokande vatten
5 dl vispgrädde
½ dl portvin eller rom
100 g mörk choklad
2: Riv chokladen fint, (använd en mandelkvarn eller en matberedare med knivar).
3: Blötlägg gelatinbladen i kalt vatten i en skål
4: Vispa äggen samman med sockret till en vit och fluffig konsistens.
5: När ägg och socker är färdig vispat, klämmer du vattnet ur gelatinbladen och låter dem smälta i en kastrull med 2 msk kokande vatten, häll så den varma gelatinblandningen över i ägg-sockerblandningen medan du fortsätter att vispa på låg hastighet om du använder en elvisp, det här gör du för att gelatinblandningen skall blandas gott och jämnt in i ägg.sockerblandningen.
6: Ta fram vispgrädden ur kylskåpet och blanda ner den ordentligt i ägg-sockerblandningen.
Ta så fram en stor dessertskål, helst av glas för då ser du alla det lag som desserten består av, och häll 1/3 av fromagen i skålen, strö över en del av den finhackade rivna chokladen, fortsätt så med två lag till och överst på toppen avslutar du med resterna av chokladen och vill du kan du även pynta med färska hallon och blåbär när de är i säsong. Jag pyntade också min fromage med några maräng toppar.
Ställ fromagen i kylskåpet i minst 4 timmar eller allra bäst blir den om du gör den dagen före och låter den stå över natten i kylskåpet.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar